Dijital Medya’da İyi Gazetecilik

Dijital Medya’da İyi Gazetecilik
30.12.2022
781
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gazetecilik Topluluğu tarafından düzenlenen “Savaş Muhabirliğinden Dijital Yayıncılığa” söyleşisine Gazeteci Kaya Alexander Heyse konuk olarak katıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğr. Gör. Kürşat Özmen bir konuşma yaparak, 30 yılı aşkın süredir sektörde çalışmış ve alanında uzman olan bir gazeteciyi misafir etmekten onur duyduklarını vurguladı. Öğr. Gör. Özmen, “Kaya Alexander Heyse, dünyanın çeşitli yerlerinde ve ülkemizde önde gelen kurumlarda çalıştı. Bugün ise yeni dijital medya mecrasında ilkelerine taviz vermeden devam ediyor.” dedi.

Sözlerine bir haber mecrası olan Medyascope’nin dijital yayını hakkında konuşarak başlayan Heyse dijital medyanın ülkemizde gelişmediğini ve bu açığı doldurma isteğiyle Medyascope’nin 2015 yılında kurulduğunu anlattı. Heyse, Medyascope’nin hiçbir yerden fon almadan kendi ekonomisini oluşturduğunu ve bunu da çeşitli reklamlar ve takipçilerinin internet üzerinden sağladıkları desteklerle oluşturduklarını söyledi.  Ayrıca web sitesi, Youtube ve sosyal medya hesaplarıyla ayda yaklaşık 10 milyon kişiye ulaştıklarını aktardı. İstanbul ve Ankara’da kurumları olduğunu, 50’den fazla kadrolu çalışan ile çalıştıklarını söyleyen Heyse, dijital medyada ana akım medya oluşturmak ve ülkemizin her şehrine ulaşmak istediklerini aynı zamanda İngilizce yayınlarla da uluslararası alanda tanınır hale gelmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Ülkemizde donanımlı gazeteci eksiğinin olduğunu buna rağmen her koşulda iyi bir gazeteci olmanın mümkün olabileceğini ifade eden Heyse bu durumun sağlanması için medya kurumlarının yalnızca kamuyu aydınlatmak hedefinde olması ve haberi doğrulayarak olduğu gibi yansıtması gerektiğini söyledi. Doğru ve iyi haber yapmanın donanımlı muhabirlerden geçtiğini vurgulayan Heyse, “ Bir gazeteci adayının video çekmesi, haber için yetecek kadar kurgu yapması, haber yazma tekniğini bilmesi ve sosyal medyayı iyi kullanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Muhabirlerin ekonomi, sağlık, adliye, savaş gibi alanlarda çalışabileceğini ve bu alanlardan birinde uzmanlaşmaları gerektiğini dile getiren Heyse, “Savaş muhabirliğim döneminde, ilk kuralın hayatta kalmak olduğunu biliyordum. Savaşa maruz kalmış sivil halkın durumu bana savaşın hiçbir şekilde açıklanacak bir tarafı olmadığını gösterdi. Böylece gazeteciliğe de daha prensiple bakmayı ve sadece kamu yararını gözetmeyi öğrendim” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Haber: Furkan Demir
781 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.