“Dijital Çağda Müslüman Kalmak”

“Dijital Çağda Müslüman Kalmak”
24.05.2022
978
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri Kapsamında Nazife Şişman tarafından “Dijital Çağda Müslüman Kalmak” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin ve Dr. Öğr. Üyesi Numan Ünver, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmalarını İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin ile Doç. Dr. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu yaptı. Doç. Dr. Terzioğlu, her şeyin değiştiği modern dünyada İslamî ilimlerle uğraşanların “kadimi, değişmeyeni savunmak” gibi bir görevinin olduğunu ifade etti. Müslümanların sorunlarının çözümünde pozitif bilimler ve sosyal bilimlerle birlikte yapılacak interdisipliner çalışmaların önemine dikkat çeken Doç. Dr. Terzioğlu, sunulacak olan konferansın da bu bağlamda önemli olduğunu söyledi.

Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şirin ise programın bu yarıyıldaki mutat Çarşamba Konferanslarının sonuncusu olduğunu belirterek benzer programların devam etmesi temennisinde bulundu ve katılımcılara yurtdışında bulunan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın selamlarını iletti.

Yazar Nazife Şişman, konuşmasında kişisel tecrübelerinden de yola çıkarak son elli yılın teknolojik alandaki hızlı gelişmelerinin bir tasvirini sunarak dijital çağın toplumsal ve bireysel yaşamımız üzerindeki etkisi üzerinde durdu. 20. yy.’ın sonlarında değişim ve dönüşümün dijital devrim ve biyoteknolojik devrim olmak üzere iki alanda yoğunlaştığını belirten Şişman, ilk çağlardan itibaren insanların alet ve araç kullandığını ancak günümüzde bunun çok daha ötesine geçildiğini söyledi. Şişman, biyonik protez gibi unsurlarla adeta günümüzde bize dahil olan bir teknolojiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade etti.

Konuşmasında sosyal medyadaki algoritmaların sunduğu önerilerden bahseden Şişman, sosyal medyanın manipüle edici yönüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Birtakım algoritmalar bize bunu öneriyor. Ama bu algoritmaların mantığını esasında biz bilmiyoruz. Bir şekilde evet kendi aradıklarımız üzerinden, bizim bıraktığımız izler üzerinden bir şeyler öneriyor. Ama onun dışında da bu algoritmaların nasıl manipüle edildiğine dair de bir fikrimiz yok” dedi.

“Sosyal Medya Sebebiyle Biz Bir Dikkat Dağınıklığı İçindeyiz”

Sosyal medyanın dikkat dağınıklığı üzerindeki etkisine de değinen Şişman, “Şu an alınıp satılan şey dikkat. Kim neyi ne kadar izledi? Kim neye ne kadar zaman harcadı? Bu sebeple, sosyal medya sebebiyle biz bir dikkat dağınıklığı içindeyiz. ‘Halbuki dikkat cömertliğin en nadide ve saf halidir.’ Simone Weil böyle diyor. Dikkat çok önemli bir şeydir çünkü birisine verebileceğimiz en iyi şeydir esasında dikkatimiz.” diye konuştu.

Nazife Şişman, “İçinde bulunduğumuz teknoloji bize ne yapıyor?”, “Gündelik hayatımızı nasıl değiştiriyor?”, “İnsan olduğumuzu tanımlamamızı nasıl değiştiriyor?”, “Hayatı ve ölümü bu teknolojiler çerçevesinde nasıl algılıyoruz?” gibi soruların İlahiyat Fakültesi öğrencilerini yakından ilgilendirdiğini belirterek bu soruların mutlaka gündemimizde olması gerektiğini söyledi. Şişman “Şu an biz dijital teknolojinin içinde nasıl bir dönüşüm yaşıyoruz mutlaka zihnimizde soru olarak kalmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Pek çok teknoloji insanın kendisiyle, çevresiyle ilişkisini değiştiren ve dönüştüren bir etkiye sahip olduğunu kaydeden Şişman, eski teknoloji ve bugünkü teknoloji arasındaki farka şu sözleriyle işaret etti: “Eskiden de teknoloji vardı ama bugünkü teknolojiyi eskisinden ayıran husus şu: Eskiden ahlâkî, dinî, siyasî istişareler sonucunda neyin kullanılıp neyin kullanılamayacağına karar veriliyordu. Ama bugün siyasî, felsefî, dinî, ahlâkî hiçbir karşı çıkış teknolojinin önünde duramıyor. Aslında aletler insana hükmetmeye başlamış durumda.”

Konuşmasının sonunda bugünkü teknolojik tasalluta karşı fikir geliştirmek zorunda olduğumuza dikkat çeken Şişman, “Sadece şikâyet etmek çözüm değil. O yüzden öncelikle olmakta olanı anlayacak keskin bir gözleme sahip olmamız gerekiyor yani gözlem yapmamız gerekiyor. İkincisi, bu gözlemlerimizi derinlikle analiz etmek gerekiyor. Bir de buradan yola çıkarak doğru sorular sormak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yazar Nazife Şişman, programın sonunda dinleyiciler tarafından sorulan soruları da cevaplandırdı ve imza etkinliği gerçekleştirdi.

Program, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin’in Yazar Nazife Şişman’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

 
978 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.