“Depremin Yıl Dönümünde Din Hizmetleri: Teori ve Pratik Çalıştayı” yapıldı

“Depremin Yıl Dönümünde Din Hizmetleri: Teori ve Pratik Çalıştayı” yapıldı
12.02.2024
635
A+
A-

SAÜ İlahiyat Fakültesi ve Sakarya İl Müftülüğünün iş birliğiyle “Depremin Yıl Dönümünde Din Hizmetleri: Teori ve Pratik” konulu çalıştay düzenlendi.

Sunuculuğunu Sakarya İl Müftülüğü Şube Müdürü Cengiz Oruc’un yaptığı, açılışı ve ilk oturumu İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen program, Ferizli Müftülüğü Manevi Danışmanı Hafız Davut Turab Karakoç’un Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başladı.

Programa canlı olarak bağlanan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak depremin ilk anından itibaren harekete geçtiklerini belirterek, “Hocalarımızın işleri sadece cenaze namazı kıldırmak olmadı, sadece defin işlemleri olmadı, aynı zamanda manevi rehberlik, manevi danışmanlık işlerini de üstlendiler” dedi. Bu tür çalışmaları önemsediklerini ve desteklediklerini belirten Prof. Dr. Erbaş, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz de konuşmasında Afet Risk Azaltma Planlarını her ilde adım adım uygulamaya koymanın önemine dikkat çekti ve bu konuda yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü söyledi. Afetlerden sonra yapılan çalışmalar kadar öncesinde alınacak tedbirlerin de önemli olduğunu ifade eden Vali Karadeniz, çalıştayın sonuç raporunun kendileri için önemli bir veri kaynağı oluşturacağını belirterek çalıştayı düzenleyen İlahiyat Fakültesi ve Sakarya İl Müftülüğü ile tebliğ sunan tüm hocalara teşekkürlerini iletti.

DİB Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi de konuşmasında zorlu ve sıkıntılı zamanlarda din hizmetlerinin önemine işaret ederek şunları söyledi, “Din hizmeti insanoğlunun tarihiyle başlıyor. İnsanoğlu ne zaman dara düşmüşse, sıkıntıya düşmüşse, problem olmuşsa, maddi manevi problem varsa, orada o toplumu ayağa kaldıracak olan din ve bu dinin temsilcisi hademe-i hayrattır.”

TÜBİTAK 1002-C Projesi ve 6 Şubat Depremi 

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı yaptığı açılış konuşmasında, Fakülte olarak depremin ilk gününden itibaren yapılan seferberlikte yer almaya çalıştıklarını ifade etti. Fakülte hocalarından bazılarının deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine gönüllü olarak katıldıklarını kaydeden Prof. Dr. Bostancı, ayrıca fakülte hocalarından bir ekip kurarak deprem bölgesindeki tüm öğrencilerine ulaşarak maddi ve manevi destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Bunun yanında daha kalıcı, ileriye ışık tutacak çalışmalar yapma düşüncesi ile bazı projeler hazırladıklarını kaydeden Dekan Bostancı, bu kapsamda yürütücülüklerini Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah İnce’nin yaptığı ve TÜBİTAK 1002-C kapsamında kabul edilen “Doğal Afetlerde Gençlerde Dini İnanç ve Ruh Sağlığı İlişkisi” Projesi ile DİB Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Doğal Afetlerde (Deprem) Din Hizmetleri: Tespitler-Öneriler” isimli projelerin yapıldığını aktardı. Fakülte olarak bugüne kadar uluslararası ve ulusal 41 ilmi toplantıyı başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Bostancı, 42. toplantıya ev sahipliği yapmaktan da onur duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Bostancı, projeye olan destekleri dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi’ye, çalıştayı ortak olarak gerçekleştirdikleri Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık’a, çalıştayın tertip ve idaresinde görev alan hocalara ve müftülük personeline, tebliğleriyle katkı sunan hocalara teşekkürlerini iletti.

Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık ise konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın deprem bölgesinde yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler aktardı ve depremin ardından görev aldığı Hatay’daki tecrübelerini aktardı. “Devlet millet dayanışmasının en bariz net örneğini orada gördük” diyen Müftü Aşık, konuşmasının sonunda çalıştaya katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Çalıştayın tertip heyeti başkanlığını yapan İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah İnce, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin akabinde İlahiyat Fakültesi akademisyenleri olarak “Doğal Afetlerde Gençlerde Dini İnanç ve Ruh Sağlığı İlişkisi” isimli bir TÜBİTAK projesini yürütmek üzere deprem bölgesinde bulunduklarını, bu proje sırasında gözlemlerinin bir başka projeye ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Doç. Dr. İnce, Diyanet İşleri Başkanlığının bölgedeki çalışmalarını incelemek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteğiyle “Doğal Afetlerde Din Hizmetleri Tespitler ve Öneriler” isimli bir proje yaptıklarını ve çalıştayın bu projenin bir mahsulü olduğunu söyledi.

İki gün boyunca devam eden ve ikinci gün oturumları Sakarya İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştayda, “Doğal Afetlerde Toplum ve Din”, “Doğal Afetlerde Din Temelli Müdahale”, “Afet ve Acil Durumda Diyanet İşeri Başkanlığı Organizasyonu”, “Deprem Sonrası Din Hizmetleri” ve “Deprem Sonrası Manevi Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri” başlıklı oturumlar yer aldı ve 16 tane tebliğ sunuldu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da video konferans yoluyla katılarak konuşma yaptığı çalıştayın açılış programına Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz,  Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Uygun, DİB Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Sinan Çileli, Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı,İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık, Bolu İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Müsiad Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, öğretim üyeleri, müftülük personelleri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Doç. Dr. Abdullah İnce ve Sakarya İl Müftüsünü Mehmet Aşık’ın konuşmacı olarak yer aldığı değerlendirme oturumunun ardından sona erdi.


635 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.