CinEd AB Proje Toplantısı, SAÜ’nün ev sahipliğinde düzenlendi

Hollywood sinemasına karşı Avrupa sinemasını güçlendirmeyi ve gençlerin Avrupa sinemasını keşfetmesini amaçlayan Creative Europe Media kapsamında yürütülen CinEd AB Projesi’nin 2024 yılı ilk toplantısı 5-8 Mart’ta Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Üniversitemiz İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü’nün ortak olduğu CinEd proje toplantısı için; Almanya, Portekiz, İtalya, Fransa, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ile birlikte 16 farklı Avrupa ülkesinden temsilciler Sakarya’da buluştu. 2015 yılından beri Creative Europe Media programı kapsamında yürütülen CinEd, AB’nin bu kapsamda destek verdiği en uzun projeler arasında yer alıyor.

5 Mart Pazartesi günü Portekiz Sinema Derneği Os Filhos de Lumière’den Teresa Garcia; Fransız Eğitim Bakanlığından Isabelle Bourdon, Portekiz Sinema Müzesi’nden Neva Cerantola tarafından “eğiticilerin eğitimi, film okumalarında CinEd yöntemi” başlıklı eğitim verildi. Eğitime üniversitemiz İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Serhat Yetimova, Doç. Dr. Mustafa Aslan, Araştırma Görevlisi Dr. Doğuşcan Göker; Düzce Üniversitesi’nden Tunç Yıldırım, Maltepe Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Petek Sancaklı, Halit Evin İmam Hatip Ortaokulu’ndan Türkçe öğretmeni Enes Karagöz, Pierre Loti Lisesi’nden Fransızca öğretmeni Margarita Hermann-Aguilar, ve Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi Fotini Asimakopoulou ve Yunanistan Film Akademisi’nden Litsa Koutri katıldı. Eğitime katılan araştırmacıları CinEd kataloğunda bulunan filmlerin belirtilen yaş gruplarına uygulayacak eğitmenlerin belirlenmesi, müfredatın uygulanması, denetlenmesi ve içeriğinin güncellenmesi konularında yetkilendirildi.

6-7 Mart tarihlerinde projenin değerlendirme toplantıları SAÜ Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Program kapsamında Türk sinemasından iki filmi izleyen katılımcılar Türk sinemasının güçlü anlatısından etkilendiklerini dile getirdi. 6 Mart Salı günü yönetmen Ahmet Uluçay’ın “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmini izleyen katılımcılar, filmin evrensel hikâyensin kendilerini etkilediğini, önlerine çıkan her engeli sinema tutkusuyla aşan gençlerin mücadelesinin örnek alınması gerektiğini ifade etti. Katılımcılar program kapsamında yönetmen Faysal Soysal’ın “Üç Yol” filmini 7 Mart Perşembe günü yönetmenin de katılımıyla izledi. Film gösteriminden sonra yönetmen Soysal’la söyleşi gerçekleştiren konuklar, filmin güçlü ve şiirsel anlatısından etkilendiklerini dile getirdi. Yönetmenin film yapım süreçleri hakkında açıklama yaptığı söyleşi, katılımcıların Türk sineması üzerine sorularıyla devam etti.

Katılımcılar; proje toplantılarının verimli geçtiğini, CinEd’in geleceği hakkında önemli kararlar aldıklarını, güçlü anlatısıyla Türk Sinemasının iyi örnekleriyle tanışmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin heyecan ve öğrenme azimlerinden etkilendiklerini söyleyen katılımcılar, Türkiye’ye ve Sakarya’ya kesinlikle yeniden gelme planı yapacaklarını ve Sakarya’nın doğal güzelliğine hayran kaldıklarını ifade ettiler.

Etkinlik, programın son günü Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa’dan gelen misafirler onuruna OrmanPark’ta verdiği akşam yemeğiyle son buldu.