Çarşamba Konferansları

Çarşamba Konferansları
25.03.2013
675
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “İlahiyatçı İçin Edebiyat Ne Anlam İfade Eder?” konferansı düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Çarşamba Konferansları’nda bu hafta “İlahiyatçı İçin Edebiyat Ne Anlam İfade Eder?” konferansı gerçekleştirildi. SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen konferansa Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına, “İlâhiyat” kavramın anlam boyutundan hareketle Edebiyat’ın bu anlam boyutuna ne gibi katkıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kemikli, esasen İlahiyat kavramının tarihi süreç içinde kazandığı kurumsal anlamı ifade eden yüksek eğitim kurumlarının müfredat içindeki bütün derslerin (sadece Temel İslam Bilimleri dersi değil) bir bütün olarak İlahiyat kavramının ontolojik anlamı olan Allah’ı tanıma ve tanıtma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kemikli, eksik ve kusurları olmakla birlikte bir bütün olarak müfredat dikkate alındığında, hemen her dersin mahiyetinde bu özelliği görmenin mümkün olduğunu vurguladı.  Prof. Dr. Kemikli, Edebiyat’ın İlahiyât’a doğrudan katkısı olmasına rağmen, başından beri işin zahiri tarafıyla alakalı olan Yunus Emre’nin Molla Kasım olarak veyahut Âkif’in Köse İmam olarak nitelendirdiği bir kısım ulemanın, edebiyat ve bilhassa şiire karşı, menfi bir tutum takınmış olmasından dolayı ilahiyat fakültelerindeki edebiyat hocalarının bir takım sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Diğer bir taraftan da ilk başlardan Tanzimat’a kadar din-edebiyat arasında bir yakınlık bulunduğunu,  Tanzimat’ın, Fransız aydınlanmasının etkisiyle dünyevî algıyı ön plana çıkarması bu dönemde din ve edebiyat ilişkisi zedelenmesine yol açtığını ve dolayısıyla edebiyata karşı olumsuz tutumları kuvvetlendirdiğini söyledi.

25/03/2013 – YC


675 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.