Boya Malzemelerinin İnşaat Sektöründe Kullanılması

Boya Malzemelerinin İnşaat Sektöründe Kullanılması
31.03.2014
774
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından “Boya Malzemelerinin İnşaat Sektöründe Kullanılması” adlı bir seminer düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Filli Boya’nın üreticisi Betek Boya ve Kimya A.Ş. Teknik Destek Müdürü Selim Turan katıldı. Seminerde İnşaat Mühendisliği öğrencilerine boya malzemelerinin üretim teknolojileri ve kullanım alanlarına yönelik  bilgiler veren Turan, boyanın aslında dekoratiflik ve koruyuculuk sağlayan kimyasal bir film tabakası olduğunu söyledi. Günümüzde artık solvent bazlı boyaların yerine daha çok su bazlı boyaların kullanıldığını anlatan Turan, boyaların maliyetini ve sistemin kalitesini belirleyen asıl öğenin silikon, akrilik, plastik gibi isimler verilen bağlayıcılar olduğunu ifade etti.

Boyanın renginin solmaması için kaliteli ve doğal pigmentlerin kullanılması gerektiğini vurgulayan Turan, “Boya, özellikle dış cephelerde, iki kat film ve bir kat astar kalınlığıyla birlikte üç kat olarak ortalama 240 mikron kalınlığında uygulanıyor. Boyanın altındaki yüzey bozukluklarının da 240 mikronun altında olması gerekiyor ki, siz oradan performans elde edebilesiniz” dedi.

Boyanın yüzeye sağlıklı işlemesi ve uzun süre dayanması için astar kullanımının şart olduğunu anlatan Turan, binaların dış cephelerinde görülen beyaz lekelenmeler gibi sorunların önlenmesi için birinci kalite boya astarı kullanılması gerektiğini söyledi. Turan, astarın kesinlikle alçı, kireç gibi maddelerin üzerine kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

31/03/2014 – ST


774 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.