Bilgi Üretmek Zorundayız

Bilgi Üretmek Zorundayız
04.11.2016
959
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) Çarşamba Konferansları’nın bu haftanın konuğu Sakarya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin oldu.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansta Prof. Dr. Engin, 2023’e Doğru Teknoloji Transfer Ofislerinin Rolünü anlattı. Engin, “Eğer ülke olarak yükselmek istiyorsak bilgiyi tüketmek yerine bizde bilgiyi üretmeliyiz. Biz de ileri teknoloji gelirimizi yüzde 20’ye çıkarmak zorundayız” diye konuştu. 

Dünyanın en pahalı arazisinde oturuyoruz

Türkiye ve Güney Kore’nin 1980 yılında milli gelirlerinin aynı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Engin, “Geçen 36 yılda Güney Kore milli gelir olarak bizi geçti. Bunun en önemli sebebi Ar-Ge ve inovasyon konusunda geç kalmamız. Türkiye’de 2002 yılına geldiğimizde ilk defa bir hükümet Ar-Ge ve inovasyondan bahsetti. Bu yolda ülkemize 2023 hedefleri kondu” dedi.

Öğrencilere Türkiye’nin 2023 hedeflerini anlatan Prof. Dr. Engin, “Dünyada ilk 10 ekonomisi olmak, ihracatı 850 milyar dolardan 2 trilyon dolara çıkarmak, kişi başı milli geliri 20 bin doların üstüne çıkarmak ülkemizin 2023 hedefleri arasında en önemlileri.  Hedeflere ulaşabilmek için son 15 yılda çok önemli adımlar atıldı. Fakat 15 Temmuz süreci bu hedefleri sekteye uğratmak için yapılan bir operasyondu. Çünkü biz dünyanın en pahalı arazisinde oturuyoruz” şeklinde konuştu.

Bilgi üretmek zorundayız

Prof. Dr. Engin, “Bütün toplumun bilgi potansiyelini ve zenginliğini artırmaya dönek sistematik olarak yapılmış çalışmaların tamamına Ar-Ge diyoruz. İnovasyon ise bilgiyi kullanma potansiyelini ifade eder. Eğer ülke olarak yükselmek istiyorsak bilgiyi tüketmek yerine bizde bilgiyi üretmeliyiz. Biz de ileri teknoloji gelirimizi yüzde 20’ye çıkarmak zorundayız ” dedi.

Orta gelir tuzağının, Türkiye’yi 2023 yılı hedeflerinden alıkoyacak bir sorun olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Engin, “Bir ekonominin belirli bir kişi başına gelir düzeyine ulaştıktan sonra orada sıkışıp kalması haline orta gelir tuzağı denir. Çin bunu 28 yılda atlatabildi ve Japonya bu orta gelir tuzağına kapılmadı. Türkiye eğer çalışmaya ve üretmeye devam etmezse orta gelir tuzağına düşmüş olur. Bunun için ülkemiz daha çok inovatif faaliyetlere önem vermeli, Çin’i büyüten en önemli faktör inovasyondur” dedi.

Prof. Dr. Engin’in konuşmasından ardından, Sakarya Teknokent Özel Kalemi Aykut Ulgar Adaptto ve girişimcilik hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

03/11/2016 – MA
959 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.