Balkanlar ve Türk Dünyası Kongreleri İzlenimleri

Balkanlar ve Türk Dünyası Kongreleri İzlenimleri
13.11.2015
734
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğrenci Konseyi tarafından “Balkanlar ve Türk Dünyası Kongreleri İzlenimleri” adlı söyleşi düzenledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Öğrenci Konseyi Başkanı Yavuz Selim Salman yaptı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın öncülüğünde her yıl düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongrelerini değerlendirmek için yapılan söyleşiye İşletme Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Recai Coşkun ve Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ile Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Köksal Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşide Türkiye’nin jeopolitik öneminin artığını belirten Yrd. Doç. Dr. Köksal Şahin, “Türk dünyası kavramı üzerinde devletin üst politikaları gelişmeye başladı. İlk defa bakanlar kurulunda Türk dünyası ile ilgilenen bakanlar oluşmaya başladı” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can da Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Can, “Vakıf, Türk dünyası müziğiyle ve korosuyla ilk defa tanıtılan, Türk ülkelerine toplu olarak ilk ulaşan, Türk liderlerini Türkiye’ye getirip tanıtan, Türk toplulukların bayraklarını ilk neşreden, Türk ülkelerinde ilk Türkçe eğitimi başlatan, Türk dünyası ile ilgili ilk gençlik ve çocuk şöleni düzenleyen, Türk ülkelerinde ilk konferansı gerçekleştiren bir kurumdur” şeklinde konuştu.

Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nden bahseden Prof. Dr. Recai Coşkun ise kongrede siyaset bilimi, arkeoloji, kamu yönetimi, sosyoloji, psikoloji, töre bilim ve ahlaki değerler, Türk dili, Türk kültürü, uluslararası ilişkiler gibi konularda Türk Dünyasına ilişkin yazılmış bildirilerin ele alındığını kaydetti. Prof. Dr. Coşkun, “Kongrede Asya, Avrupa ve Balkanlar’da yaşayan Türk ve akraba toplulukların sosyo-kültürel, ekonomik, politik gibi durumlarının bilimsel çerçevede araştırılıp bilgi üretimi ve birikimi ile her alanda işbirliği zeminlerinin oluşturulması amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda ise konuşmacılar, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

13/11/2015 – KD
734 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.