Bakan Çavuşoğlu Genç Kürsü’de Konuştu

Bakan Çavuşoğlu Genç Kürsü’de Konuştu
29.03.2017
805
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Üniversiteli Akil Gençlik Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Genç Kürsü” başlıklı konferans, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan konferansa Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Bakan Çavuşoğlu, diğer ülkelerle olan ilişkilerin geliştirilmesi, yatırımların artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti. Çavuşoğlu, “Girişimci dış politika anlayışı ile serbest ticaret anlaşmaları yapılması, olmuyorsa tercihli ticaret anlaşmaları imzalanması için gece gündüz çalışıyoruz. Ulaşımın önündeki engelleri de kaldırmamız lazım. Sadece ülkelerle değil başta Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi dâhil dünyanın değişik bölgelerinde, bölgesel ekonomik örgütlerle serbest ticaret müzakerelerini yapıyoruz. En son Körfez İş Birliği Konseyi ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlattık ve bu yılın ilk yarısının sonuna doğru önemli bir mesafe kat edeceğiz. Dışişleri bakanları ve ekonomi bakanlarını bir araya getirerek anlaşmaya son halini vermek için çalışıyoruz” dedi.

Yurtdışında büyük ilgi var

Yurtdışında Türk kültürüne olan ilginin arttığını ifade eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türk kültürünü ve Türkçeyi tanıtmak için yoğun bir çaba gösterdiklerini aktardı. Dünyanın her yerinde büyükelçilikler açtıklarını belirten Çavuşoğlu, “Girişimci dış politika oturduğun yerden olmaz. Şu anda 236 tane temsilcilikle dünyada 6’ncı sıradayız. Yeni açacaklarımızla da 5’inci sıraya çıkacağız. Türk bayrağının dünyanın her yerinde dalgalanması lazım. Sadece bizim büyükelçiliklerimizin olması yetmez. Ticaret, turizm, eğitim müşavirlerimiz ve ilgili kurumlarımızın mutlaka orada olması lazım. Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri açarak Türk kültürünü ve dilini dünyanın her yerinde yaymaya çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde büyük ilgi var. AFAD’ımızla, Kızılay’ımızla gitmemiz lazım. Onlarında bayrağını orada dalgalandırdığımız zaman mazlum insanlar kendilerine gelecek yardımlardan emin oluyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin sorumluluğu kendisinden büyük

Türkiye’nin insani yardımlar konusunda da milli gelire oranla birinci sırada olduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin sorumluluğu bugün Türkiye’den büyük, Türkiye ile sınırlı değil. Onun için Türkiye’nin güçlü olması lazım. Ekonomisinin güçlü olması lazım. Bugün dünyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Bir yılda yaklaşık 4 milyar dolar insani yardım ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Türkiye milli gelire göre açık ara birinci sırada. Yani Türk milleti insani yardımda dünyada bir numara, şu anda bununla gurur duyuyoruz. Daha güçlü olsak belki 8 milyon dolar ulaştıracağız.”

Sistemin dönüşümü hedef ve sonuç odaklı olmalı

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da konuşmasında Sakarya Üniversitesi’nin 2000 yılından beri Türkiye’de ve Avrupa’da kalite ödülleri aldığını ifade ederek, “Ödül aldıkça ve yönetim sistemimizi gözden geçirdikçe hedef ve sonuç odaklı sistemleri geliştiriyoruz. Ülkemizdeki yönetim mantığı ve felsefesinin de buna göre dönüşmesi gerekiyor. Bu bakımdan Türkiye’deki sistem değişikliğini yönetim anlamında olumlu ve çok gerekli buluyoruz. Bu sistemle Türkiye daha hedef ve sonuç odaklı şeffaf bir yönetim modeline kavuşacaktır” diye konuştu.

Konferansın devamında Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

29-03-2017 / ST
805 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.