Avrupa Mükemmellik Ödülü Sakarya Üniversitesi’nin

Avrupa Mükemmellik Ödülü Sakarya Üniversitesi’nin
23.10.2015
1.195
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen 2015 EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü’nü alan Türkiye’deki tek üniversite oldu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Autoworld Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle ödülünü alan Sakarya Üniversitesi, EFQM tarafından “Kurumsal Yetenekleri Geliştirme” alanında ödüle layık görüldü.

Avrupa’da ilk kez

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) adına ödülü Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas aldı. Elmas, burada yaptığı konuşmasında EFQM’in dünyanın en saygın kuruluşlarından birisi olduğunu belirterek, “Kurumların organizasyonlarını gözetleyen ve denetleyen bir kuruluş olan EFQM, 25 yıldır bu ödülü veriyor. Bu çerçevede üniversitemizi geçen yıl 7 farklı ülkeden bir uzman ekip ziyaret etti. Bir ay süren değerlendirme sonucunda Avrupa’da ilk kez ödüle başvurmamıza karşın finalist olduk” dedi. Türkiye’deki kamu kuruluşlarının ve üniversitelerin bu ödülü almasının çok önemli olduğunu vurgulayan Elmas, “Bu bizim için mutluluk verici bir şey. Çünkü bu daha çok şirketlerin alabildiği bir ödül. Bu yüzden üniversitemizin başarısı bundan sonraki ödülleri de ardından getirecektir” ifadelerini kullandı.

Ödül süresince bu konuda Türkiye’de hem Cumhurbaşkanının hem de YÖK başkanının kalite ve akreditasyon konularında çok önemli destekleri olduğunu belirten Elmas, şöyle devam etti: “Ben buradan kendilerine teşekkürlerimi sunarım. Çünkü o destek olmasaydı bir kamu kuruluşunun bu ödülleri alması mümkün olmazdı. Bu bize üniversiteyi daha kolay yönetmeyi, hedefleri, değişimi daha iyi tanımayı, dünyayı daha iyi tanımayı sağlıyor. Aldığımız bu ödülden asıl beklentimiz öğrencilerimize, mezunlarımıza yansıması ve kurumumuzun da bu yolculukta önemli bir yere gelmesidir. Burada hedeflediğimiz şey budur. Bu ödüllerin hepsi birer kurumları motive eden, onları destekleyen unsurlardır.”

En üst ödülü alacağız

EFQM’in 9 ana ve 32 alt kriter ile yaptığı değerlendirmeleri sonucunda ‘Liderlik’ ve ’Kurumsal Mükemmellik’ başlıklarında ödül aldıklarını aktaran Elmas, iki yıl sonra en üst ödülü de almayı hedeflediklerini söyledi. Çalışmalarıyla Türkiye’deki kamu kuruluşları ve üniversitelere model olmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Elmas, bunun Türkiye’de yayılmasının, kurumların daha iyi yönetilmesini ve gelecek hedeflerine daha kolay ulaşmalarını sağlayacağını da sözlerine ekledi.

5 yıllık bir emek var

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay da, ödülün kendisini gururlandırdığını ifade ederek, Türkiye’den ilk kez bir üniversitenin bu ödüle layık görüldüğünün altını çizdi. Olcay, “Bu çok önemli bir ödül, çünkü bunun alınması için arkasında 5 yıllık bir emek olduğunu anlıyorum. Aşama aşama verilen bir ödül” ifadelerini kullandı.

EFQM, Avrupa'daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmayı amaçlıyor. Kurum, Mükemmelik Modeli’ni ise sektör, büyüklük, yapı veya olgunluk düzeyinden bağımsız olarak her kuruluşun başarılı olabilmesi için gerekli kriterleri sağlayan bir referans sistemi olarak değerlendiriyor.

Deming (Japonya) ve Malcolm Baldrige (Amerika) ile birlikte iş dünyasında “Mükemmellik” alanında verilen en saygın üç ödülden biri olan EFQM Mükemmellik Ödülü’ne sahip olanlar arasında Bosch, BMW, Volkswagen, Xerox, Ricoh, Grundfos, Philips, EDF gibi dünya lideri kuruluşlar bulunuyor.

23/10/2015 – ST
1.195 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.