Avrupa Araştırma Konseyi Programı Tecrübe Paylaşımı Etkinliği Düzenlendi

Avrupa Araştırma Konseyi Programı Tecrübe Paylaşımı Etkinliği Düzenlendi
16.05.2023
1.756
A+
A-

Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) hibe desteği kapsamında OTTOLEGAL adlı projesi ile Consolidator Grant hibesi almaya hak kazanan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Atçıl, ERC programına ve yürüttüğü projesine ilişkin tecrübelerini üniversitemizin öğretim üyeleri ile paylaştı.

Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen ve Avrupa Birliği’nin (AB) Nobel Ödülü olarak adlandırılan ERC Programı altında OTTOLEGAL- Osmanlı Hukuk Normunun Oluşumu: Farklı Grupların Katılımı ve Etkileşimi 1450-1650 adlı projesi ile hibe almaya hak kazanan Doç. Dr. Atçıl, Üniversitemizin öğretim üyeleri ile tecrübe paylaşımı gerçekleştirdi.

Üniversitemizin Araştırma Dekanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘ERC Programı Tecrübe Paylaşımı Etkinliğine davet edilen Dr. Atçıl, projelerine ilişkin hazırlık ve faaliyet süreçlerinin yanı sıra, mali ve idari süreçlerine ilişkin yaşadıkları gelişmeleri araştırmacılarımız ile paylaştı. Bu programa başvuru sürecinde önerilecek olan fikrin çığır açıcı, yenilikçi ve öncül olması gerektiğini vurgulayan Dr. Atçıl, araştırmacıların bireysel araştırma yapabilme kapasitesinin önemine dikkat çekti.

Etkinlikte, OTTOLEGAL Projesine yönelik proje ekibi ve proje çıktıları ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar ele alınırken, üniversitemizde bu programa ilişkin proje hazırlığında bulunan araştırmacılarımız/akademisyenlerimiz sorularını ve süreçteki karşılaştıkları durumlara ilişkin hususları Dr. Atçıl ile paylaştı.

OTTOLEGAL Projesi Hakkında

“1450 ile 1650 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda hukuk oluşumunu araştıran OTTOLEGAL Projesi, sultanların kanunlarını ve âlimlerin fetvalarını inceleyerek, farklı grupların kanun yapma sürecindeki katılımını ve etkileşimini ortaya koymayı amaçlıyor. Proje, hukuki normların oluşumunda sultanlar ve âlimler gibi aktörlerin iyi bilinen rollerini araştırmanın ötesine geçerek yerel gruplar, loncalar, tüccarlar, vakıf kurucuları, gayrimüslimler gibi aktörlerin rollerini anlamaya çalışacak ve Osmanlı hukukunun melez özelliğini ortaya çıkaracak. OTTOLEGAL Ekibi, projenin ana kaynakları için meta veriler, tanıtım, transkripsiyon, çeviri ve bilimsel analiz yazıları içeren bir veri tabanı hazırlayacak. Ek olarak, üç monografi ve seçilmiş kaynak metinler içeren bir kitap yazılacak, iki uluslararası konferans düzenlenecek ve tebliğler iki ciltte yayınlanacak. Bu proje, Osmanlı hukuk tarihi alanını farklı bir bakış açısıyla yeniden kurmayı, tarih ve hukuk çalışmalarında yeni ufuklar açmayı vaat ediyor.”


1.756 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.