Artı Eğitim (01.01.2013): Erasmus İstatistikleri

24.01.2013

ERASMUS İSTATİSTİKLERİ Bazen mevcut durumu sayısal verilerle ifade etmek, bir şeyi ifade etmekten çok daha etkili ve anlamlıdır. Bu ayki yazımda üniversitelerde uluslararasılaşma programının göz bebeği Erasmus programının istatistiklerine ayırdım. Ulusal Ajans verilerine göre 2012 yılı itibariyle Erasmus’ta tercih edilen ülkeler: 1. Almanya: Almanya’ya Türkiye’den 8 bin 370 öğrenci gitti. Almanya’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısı ise 3 bin 555 oldu. Müthiş bir istatistik. Almanya’nın eğitim kalitesi ve Erasmus programındaki başarısı tartışılmaz. 2. Polonya: Polonya’daki üniversitelere 5 bin 53 Türk öğrenci gitti, buna karşılık bu ülkeden Türkiye’ye 2 bin 92 öğrenci geldi. Polonya’da sunulan İngilizce programların fazlalığı ve ülkenin ucuzluğu değişim için Polonya’nın gözde ülkeler arasına girmesinde büyük etken. 3. İtalya: İtalya’ya 3 bin 860 öğrenci gitti, 777 İtalyan öğrenci de Türk üniversitelerinde eğitim aldı. özellikle tasarım öğrencilerinin italya’yı tercih ettiğini biliyoruz, öğrencilere hak vermemek elde değil. 4. İspanya: 2 bin 822 öğrenci gitti. Gelen öğrenci sayısı 600 civarında. İspanya tasarım ve sanat alanında italya ile yarışıyor. 5. Hollanda: 2 bin 798 öğrenci gitti. Hollanda’dan bin 422 öğrenci de Erasmus için Türkiye’yi tercih etti. Hollanda’nın eğitim kalitesine göre giden ve gelen öğrenci sayıları düşük seviyede kalıyor. Sağlık Bilimleri ve Mühendislik alanlarında okuyan öğrencilere özellikle Hollanda’da staj ya da Erasmus değişimlerine gitmelerini öneriyorum. Gönül isterdi ki en çok tercih edilen ve öğrenci gönderdiğimiz ülkeler arasında İngiltere’de bulunsun. Ancak maalesef İngiltere, halen kendi Ulusal Ajans’ına Avrupa Komisyonu tarafından yapılan ikazlara rağmen, geride duruyor. Yeni anlaşma yapmak ve öğrenci göndermek oldukça zor. 20132020 döneminde değişeceğini umut ediyorum. Erasmus ile yurtdışına en çok öğrenci gönderen Türk üniversitelerin istatistiğine bakacak olursak Anadolu Üniversitesi 573 öğrenci ile birinci, Ankara Üniversitesi 496 öğrenci ile ikinci, ardından aldığı hibeyi en şeffaf bir şekilde tamamını kullanan Ege Üniversitesi 482 öğrenci, takibinde 434 öğrenci ile SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ve beşinci sırada 430 öğrenci ile İstanbul Teknik Üniversitesi bulunuyor. Üniversitelerimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Alınan hibeleri doğru ve şeffaf bir şekilde kurallara uygun dağıtmak, Erasmus bürokratik işlemleri ve belgeleri hazırlamak hiç de sanıldığı gibi kolay bir iş değil. Hangi Ülkeye gitsem acaba? Kafasında hala bu soru olan arkadaşlara öncelikli tavsiyem seçim yapmadan önce kendi kariyer hedeflerini sorgulamalarıdır. Mezun olduktan sonra ne yapmak istediği ile doğrudan ilişkili aslında Erasmus yolculuğu. Ülke seçiminiz belki de tüm yaşamınızı etkileyecek. Bu sebeple Danimarka. İsveç ve Avusturya’ya da sunulan programları incelemenizde fayda var. Kesinlikle kolayı seçmeyin, daha önce gidilmemiş bölgelere gidin. Hatta üniversitenizin bu bölgede anlaşması yoksa anlaşma yapılması için baskı yapın. Hiç bilinmedik Avrupa bölgelerinde bulunan uluslar arası şirketlerde staj yapın. Değişin! Zorlanın! unutmayın ki yaşadığınız zorlukları ileride hoş bir tebessümle hatırlayacaksınız. ” Yeter derecede eğitime sahip olmalısın ki etrafındaki insanları gereğinden fazla büyük görmeyesin. Fakat bilge olacak kadar da eğitim görmüş olmalısın ki. onları küçük görmeyesin.

Artı Eğitim – 01.01.2013