Aliya İzzetbegoviç, SAÜ’de Anıldı

Aliya İzzetbegoviç, SAÜ’de Anıldı
05.12.2013
1.030
A+
A-

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği programla anıldı.

Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10’uncu yıldönümünde Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir programla anıldı. Yoğun katılımın gerçekleştiği anma programı İstiklal Marşı ve Bosna-Hersek Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Anma programının açılış konuşmasını yapan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Türkiye’nin geçmiş dönemlerde içine kapanık ve gücünün kendisinin de farkında olmadığı bir konumda olduğunu ifade ederek, “Bizler de dünyada millet olarak hangi sorumluluklarımız var farkında değildik. Kendi içimizdeki farklılıkların da farkında değildik. Aliya İzzetbegoviç, yaşanan acılarla birlikte bize geçmişle ilgili ne kadar çok sorumluluklarımız olduğu konusunda çok şey öğretti” dedi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Aliya İzzetbegoviç’in ölümünün 10’uncu yılında SAÜ’de böyle bir program yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Değerlerimize bağlı olarak yetiştik ancak 90’lı yıllara kadar Aliya İzzetbegoviç’i duymamışız. Türkiye çok içine kapalı yaşadı. Komünist blok içinde değerlerimizi savunan birçok insan var. Aliya da bunların başında geliyor. Çok örnek alınacak yönleri var” diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da, göçlerle zenginleşen kültüre sahip şehir olan Sakarya’nın Aliya İzzetbegoviç’i her zaman kardeşi bildiğini ifade ederek, “Bizden biri olan Aliya’nın yaşadığı acılar da bizim ortak olduğumuz acılar oldu. Bunlardan dolayı kinlenecek değiliz. Kimliğini zaferlerden kazanan bizlere kin yakışmaz. Bizler kaybettiklerimizi ancak hayırla anarız. Bu toplantıda da onu hayırla yâd etmemize vesile olacağını umuyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Utaş da, Aliya İzzetbegoviç’in Bosna’da bir milleti yok etmek isteyenlere karşı büyük mücadele örneği gösterdiğini ve bunu başararak tarihteki yerini en iyi şekilde aldığını söyledi. Utaş, “Aliya, bu mücadeleyi kuşatma altında yıllarca soykırımlara uğrayan Bosna halkıyla birlikte verirken hiçbir şekilde geri adım atmamıştır. Evlerimiz yıkıldı. Düşmanlarımız mert değildi. Yapılan katliamları dünya şimdilerde ortaya çıkarılan toplu mezarlardan anlamaktadır. Tüm acılara rağmen çok şükür ayaktayız” dedi.

Aliya İzzetbegoviç’in cezaevi arkadaşı Prof. Dr. Cemalettin Latic de, Türklerin ve Boşnakların 700 yıllık ortak bir tarihi olduğunu söyleyerek, “Dünyada birbirini seven birçok halk var. Ancak Boşnaklar ve Türkler kadar birbirini seven başka halklar bulamazsınız. İnşallah geleceğimiz de ortak olacaktır” dedi. Bosna’nın halen Osmanlı döneminin bir devamı ve uzantısı olduğunu anlatan Latic, “Biz Rumeli Müslümanları olarak Osmanlı döneminde hep birlikteydik. Avrupa güçleri bizim bu birlikteliğimizi parçaladılar. Balkanlarda Türkiye’nin her zaman varlığı hissedilecektir” diye konuştu.

Bosna Savaşı’nda 7’inci Tugay Komutanı olan Albay Şerif Petkoviç ise, savaş döneminde yaşadığı zorlukları anlattı. Petkoviç, İzzetbegoviç’in sadece Bosna da değil dünyada politikaya örnek olabilecek yeni bir tarz getirdiğini ifade etti.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Öztürk, “Ülkeler, uluslar birçok zaman kişiler yetiştirirler. Bunlar kendi ulusal sınırlarını aşarak uluslararasılık kazanırlar. Böyle bir kişi olan Aliya İzzetbegoviç’in anma törenine katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Avrupa ve İslam dünyası tarihi ilişkileri hakkında bir sunum yapan SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu da, “Biz batıyı yendik. Batı coğrafi keşiflerle bizi yakaladı. Tamamlanmamış bir tasfiye durumu devam ediyor” dedi.

SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet ise Aliya’nın İslam anlayışının tüm dünyaya açılan bir davet niteliğinde olduğunu söyledi. Aliya İzzetbegoviç ile ilgili yaptığı bazı çalışmalardan örnekler sunan Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Faruk Karaaslan da, Aliya’nın kendi gerçekliğinden koparmadan düşüncelerinin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

04-12-2013 / ST
1.030 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.