Aksa Tufanı Sonrası Filistin ve Ortadoğu

Aksa Tufanı Sonrası Filistin ve Ortadoğu
10.11.2023
1.153
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda Çarşamba Konferansları kapsamında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Betül Doğan Akkaş tarafından “Aksa Tufanı Sonrası Filistin ve Orta Doğu” başlıklı konferans verildi. Konferansa fakülte hocaları ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Şirin yaptı. Konuşmasında sadece dua ile iktifa edeceğini dile getiren Doç. Dr. Şükrü Şirin, “Allah’ım zalimleri birbirine düşür, bizi zalimlerin elinden salimen kurtar, başımıza da zalimleri musallat eyleme” mealinde bir dua yaptı. Daha sonra konferansın sunuculuğunu yapan Arş. Gör. Aıtaourı, Dr. Betül Doğan Akkaş’ın özgeçmişi hakkında bilgi verdi.

Dr. Betül Doğan Akkaş konuşmasına Orta Doğu ifadesini açıklamakla başladı. Bunun için öncelikle haritaların öneminden ve algı oluşturmadaki etkilerinden bahseden Dr. Betül Doğan Akkaş, hazırladığı sunumunda haritaların farklı kullanımlarından örnekler gösterdi. Haritalarda merkeze nerenin konulduğuna göre ülke veya bölge konumlarının ve büyüklüklerinin zihinde değiştiğini vurgulayan Dr. Akkaş, Orta Doğu denildiğinde de aslında bunun izafi bir adlandırma olduğuna dikkat çekti.

Filistin’de son dönemde yaşanan olaylara değinen Dr. Betül Doğan Akkaş, Filistin’de yaşananların geçmişe dayandığının altını çizdi. Gazze’de yaşananların 7 Ekim’de değil daha önce başladığını dile getiren Dr. Akkaş, Filistinlilerin gerek Batı Şeria’da gerek de Gazze’de uzun yıllardır yaşadıkları hayati problemleri detaylarıyla anlattı. Filistinlilerin fiziki, sosyal ve özellikle de psikolojik şiddete çok uzun zamandan beri maruz kaldıklarını dile getiren Dr. Akkaş, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde de insanların hayati kısıtlamalara maruz kaldıklarını, işe giderken bile belirli kontrol noktalarından geçmek zorunda olduklarını belirtti.

7 Ekim’de başlayan olayların tek başına Hamas’a izafe edildiğini ve bunun dünyada bazen yanlış bir algı oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Betül Doğan Akkaş, aslında operasyonu 12 farklı Filistin direniş grubunun birlikte düzenlediklerini belirtti. Bu grupların bir seferberlik yaptığını vurgulayan Dr. Akkaş, operasyonun tek bir grup yapmış ve sanki Filistin meselesinden ayrıymış gibi servis edilmesinin zihinlerde soru işareti oluşturduğunu ifade etti.

Konuşmasına Filistin’le birlikte Suriye ve Yemen gibi güvenlik sorunu yaşayan ülkelerin durumundan bahsederek sürdüren Dr. Betül Doğan Akkaş, bu ülkeler hakkında da detaylı bilgiler verdikten sonra sözlerini sonlandırdı.

Konferansın sonunda Dr. Betül Doğan Akkaş’a Doç. Dr. Hülya Terzioğlu tarafından günün anısına hediye takdim edildi. Ayrıca yapılan çekilişle 20 öğrenciye Filistinli yazar Gassan Kanafani’nin Filistin dramını anlatan Güneşteki Adamlar adlı romanı hediye edildi.


1.153 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.