Dijitalleşme Ulus Devleti Nasıl Dönüştürüyor?

Dijitalleşme Ulus Devleti Nasıl Dönüştürüyor?

Sakarya Üniversitesinde dijital dönüşümün ulus devleti nasıl etkilediğine ışık tutan bir çalışma yapıldı.  Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Dr. Öğretim Üyesi Alper Işık danışmanlığında Ahmed Alper Cömert tarafından yapılan araştırma, dijitalleşen dünyada ulus devletin dönüşümünü inceledi.

Dijital dünyanın ulus devletlerin egemenlik anlayışını nasıl değiştirdiğini ve çok uluslu şirketlerin faaliyet alanlarını nasıl genişlettiğini ortaya koymak amacı güden araştırma dünya üzerinde etkisini artıran dijitalleşme eğiliminin, ulus devlet kavramı üzerindeki etkilerini mercek altına aldı.

Araştırmacı, ulus devletlerin himaye ettiği belirli ve somut sınırların yer yer yumuşadığını ve soyutlaştığını tespit etti. Bu durumun, ulus devlet kavramının kapsam ve mahiyetini de aynı hızla değiştirdiği vurgulandı. Dijital dünyanın “egemen olma” kavramını da dönüştürdüğünü ortaya koydu. Teknolojik gelişmelerin ve bu gelişmelerin yönünün, ulus devletin kurucu unsurlarının dönüşümüne ciddi şekilde etki ettiği belirlendi.

Dijital dünya tamamen yeni bir düzen kurma iddiasındadır

“Dijital dünya, kendisinden önceki düzenlere göre oldukça farklı bir terminoloji ve organizasyona sahip olup gerek kavramsal gerekse de hayati unsurlar bakımından tamamen yeni bir düzen kurma iddiasındadır.” Bu tespit, Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını özetler nitelikte.

Araştırmanın sonuçları, ulus devletlerin iç ve egemenlik yetkilerinin, ülke unsurunun ve coğrafi sınırların muhafazasının, çeşitli teknolojik ve ideolojik yaklaşımlara dayalı olarak dönüşüm sürecine girdiğini gösterdi. Bu dönüşümün, yenilikçi ve dönüşüm temelli bir düzenin güçlü adımlarla ilerlediğine işaret ettiği vurgulandı. Çalışma, ulus devletlerin mevcut hallerini tamamen muhafaza etmelerinin mümkün görünmediğini ortaya koydu. Dijitalleşme ve küreselleşmenin birlikte ve iç içe şekilde etki alanını genişletmesiyle birlikte, ulus devletlerin yeni bir düzene adapte olma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Bu bulgular ışığında, ulus devletin nasıl ve ne düzeyde dönüşeceği ve mevcut kabulleri hangi oran ve şartlarda muhafaza edebileceği konularının tartışılması gerektiği vurgulandı. Araştırma, dijital çağda ulus devlet kavramının geleceğine dair önemli sorular ortaya koyarak, bu alandaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Bu araştırma, Araştırma Üniversitesi adayı Sakarya Üniversitesinin dijital çağın getirdiği toplumsal ve siyasal dönüşümlere ışık tutan bilimsel katkılarının bir örneği olarak dikkat çekiyor.

 


436 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.