Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde

18.09.2024

Sakarya Üniversitesi’nden 18 akademisyen, Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer aldı.

Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan 2024 yılı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde, Sakarya Üniversitesi’nden 18 bilim insanı yer aldı. 2024 sıralamasında kariyer boyu başarı listesinde 11, yıllık başarı listesinde ise 12 Sakarya Üniversitesi’nden bilim insanı yer aldı. Bu isimlerden Prof. Dr. Mahmut Özacar ‘Kariyer Boyu Etki’ kategorisinde %1’lik dilime girerken, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Sultan Al-Buriahi, Prof. Dr. Mahmut Özacar, Prof. Dr. Faruk Anıl Konuk ve Doç. Dr. Mücahit Aydın ise ‘Yıllık Etki’ kategorisinde %1’lik dilime girme başarısı sağladı.

Her yıl Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, bilimsel, teknik ve tıbbi içerik konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi Elsevier tarafından yayımlanıyor. 16 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan liste “Kariyer Boyu Etki” ve “Yıllık Etki” olmak üzere iki ana kategoride değerlendirildi. Liste, 22 ana bilim dalı ve 174 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanlarını kapsamaktadır. Değerlendirmede en az 5 makalesi olan tüm bilim insanları için alan ve alt alana özgü yüzdelik dilimler dikkate alınıyor.

Bu prestijli liste, dünya genelinde bilim insanlarını, bilimsel üretkenlikleri ve çalışmalarının kalitesine göre sıralıyor. Listenin oluşturulmasında, nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanılıyor.

Kariyer Boyu Etki ve Yıllık Etki sıralamalarında yer alan SAÜ’lü akademisyenler şu şekilde;

Kariyer Boyu Başarı Listesi Sıralaması
İsim Fakülte Bölüm
Prof.Dr. Mahmut ÖZACAR Fen Fakültesi Kimya Bölümü
Prof.Dr. Kenan GENEL Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü