3+1 Modeli Dikkat Çekti

3+1 Modeli Dikkat Çekti
11.03.2014
548
A+
A-

SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Çorum’da 3+1 Uygulamalı Eğitim Modeli’ni anlattı.

“Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konferansı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliğiyle 6-7 Mart tarihlerinde YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Güney ve çok sayıda üst düzey yöneticinin katılımıyla Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Elmas’ın “MYO’larda Eğitim-Kalite İlişkisi: Müfredat, Altyapı ve Uygulama Modelleri” isimli oturumun moderatörlüğünü yaptığı konferansta Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi’nde Nitelikli İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında dört dönemdir başarıyla uygulanan “3+1 Eğitim Modeli” ile ilgili deneyimleri anlattı. Konferansta meslek yüksekokullarına sınavsız giriş sistemi ve bu sistemin getirdiği sorunlar hakkında bilgilendirmeler yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiği noktasında katılımcılar arasında uzlaşma oluştuğunu söyledi. Konferansta sınav sistemine alt limit getirilmesi ve bu sisteme göre öğrencilerin yerleştirilmesi gerektiğinin vurgulandığını belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, meslek yüksekokullarında öğretim elemanı eksikliği nedeniyle öğrencilerin yaşadığı motivasyon düşüklüğü ile öğretim elemanları maaşlarıyla ilgili sıkıntıların tartışıldığını kaydetti.

Konferansta bir üniversitenin bütün meslek yüksekokullarını kapsayan derli toplu tek programın SAÜ’nün “3+1 Eğitim Modeli” olduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, “Her şey net biçimde konulmuş yönergesi, uygulaması, internet sitesi, işveren müracaatı, öğrencinin sistem üzerinden dağıtılması, gittiği yerde öğrencinin kontrol edilmesi konularında bizim modelimiz, eksiği olmayan net bir model” dedi.  3+1 Uygulamalı Eğitim Modeli sunumunun katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendiğini anlatan Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bazı üniversiteler modeli incelemek istediklerini, bu konuda üniversitemizi ziyaret edeceklerini dile getirdiler. Biz de üniversitemizin sitesinden de inceleyebileceklerini söyledik. Tek şüphe ettikleri konu ise kendi bölgelerinde öğrencilerin uygulama yaptıracağı alan bulabilme konusu oldu” diye konuştu.

Meslek yüksekokullarında uygulamalı derslerin yanında akademik derslerinde olması gereğini ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, “Biz tamamen uygulamalı eğitim verilsin istemiyoruz. Çırak yetiştirmek gibi bir şey değil bu. Öğrencilere bilgi, beceri ve iş görme alışkanlığı kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

YÖK’te kurulan ve SAÜ’nün de üye olduğu “Meslek Yüksekokulları Çalışma Grubu”nda, yapılan bu çalışmaların değerlendirileceğini aktaran Prof. Dr. Sarıbıyık, şöyle devam etti:

“Konferansta gördüğümüz kadarıyla Sakarya Üniversitesi, tecrübe kazanmış projesiyle bir farklılık yarattı. Bu diğer üniversiteler tarafından da fark edildi ve güven kazanıldı. Biz şu ana kadar 5-6 bin öğrenciyi sanayi ile buluşturduk. Rektörümüz Muzaffer Elmas’ın ‘meslek yüksekokullarındaki öğrencileri sanayiyle buluşturun’ yönündeki desteğinin büyük bir önemi var.”

11/03/2014 – ST


548 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.