25. Barış Konferansı İstanbul’da Başladı

25. Barış Konferansı İstanbul’da Başladı
12.08.2014
531
A+
A-

Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle, Uluslararası Barış Araştırmaları Kurumu’nun (IPRA) 50. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen 25. IPRA Konferansı başladı.

SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar’ın genel sekreterliğini yürüttüğü IPRA’nın bu seneki konferansı, “Barış için Birlik: Evrensel Değerler ile Kalıcı Barışın Tesis Edilmesi” teması ile İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de başladı.

Dünyanın farklı bölgelerinden, aralarında bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum aktivistleri, insan hakları aktivistleri ve barış elçilerinin bulunduğu 1000’e yakın katılımcıyı bir araya getirecek olan konferansın açılış konuşmalarını Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, IPRA Genel Sekreterleri Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ile Dr. İbrahim Seaga Shaw yaptı.

Türkiye’nin ev sahipliği önemli

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, konuşmasında IPRA’nın 50. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen bu konferansa, Orta Doğu’daki çatışma bölgeleri ile çevrelenen Türkiye’nin ev sahipliği yapmasının önemine değindi. Prof. Dr. Elmas, “Filistin, Irak, Suriye, Libya, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Myanmar ve Doğu Türkistan gibi çatışma bölgeleri ile çevrelenen bu coğrafyada, kalıcı barışa ne kadar ihtiyacımız olduğu da bir gerçektir. Bu çatışmaları ve insani felaketleri önlemek için her şeyden önce, barışa inanmamız gerekir. Çatışmaların nedenlerini analiz etmek ve bunları ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Tek yönlü politikalardan vazgeçilmeli

Bu konuda dünyada başarılı örneklerin de olduğunu anımsatan Prof. Dr. Elmas, “Avrupa Birliği, asırlık husumetlerin üzerinde büyümüştür. Tüm üye devletler tarafından saygı duyulan barışçı bir yer haline gelmiştir. Bu durum barışın mümkün olduğunu bize göstermektedir” diye konuştu. Barışa giden yolun, yaşanan bu çatışmaların bir kenara bırakılarak huzurlu bir bölgeye dönüşmekten geçtiğinin kabul edilmesinin en uygun adım olacağını anlatan Prof. Dr. Elmas, şöyle devam etti:

“Avrupa ülkeleri, kendi çıkarlarını tek yönlü belirlemekten vazgeçmeli ve kendi halkları için yarattığı huzurlu ortamı diğer ülkeler için de oluşturabilecek politikalar gerçekleştirmelidir. Çatışmaların çözümünde daha fazla çaba göstermek gerekliliğini vurgulayan bu kongre, barış umudumuzu korumak ve anlaşmazlıkları çözmek adına önemli bir görevi yerine getireceğine inanıyorum.”

Bu konferansın Gazze, Irak, Suriye ve Ukrayna’da çatışmaların ve savaşların tırmandığı bir zamanda gerçekleştiğini dile getiren IPRA Genel Sekreteri ve SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar, barış için şu anda araştırmacılara ve akademisyenlere her zamankinden daha fazla iş düştüğünü ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar, konferans kapsamında Silahlı Çatışmalar, Sürdürülebilir Barış ve İnsan Güvenliği, Silahsızlanma ve Stratejik Şiddetsiz Eylem, Barış, Çatışma ve Savaş Ekonomi Politiği konuları başta olmak üzere daha birçok konuda çeşitli komisyonlarda çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.

IPRA’nın kuruculuğunu yapmış ve uzun yıllar başkanlığını yürütmüş olan Norveçli sosyolog Johan Galtung’un da onur konuğu olarak katıldığı konferans, 30’a yakın oturumda 5 gün boyunca devam edecek.

12/08/2014 – ST
531 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.