1915 Olayları ve Günümüze Etkileri

1915 Olayları ve Günümüze Etkileri
25.04.2017
4.275
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1915 Olayları ve Günümüze Etkileri” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Haluk Selvi, bugünkü iddiaların temelini anlayabilmek ve arkasında yatan sebepleri görmek için 1915’te neler yaşandığını tarihi belgeleriyle ortaya koymak gerektiğini vurguladı. Osmanlı toprakları içerisindeki Ermenilerin bağımsızlığa giden süreçte 1. Dünya Savaşı’nın çıktığını kaydeden Prof. Dr. Selvi, Osmanlı Devleti’nin de uluslararası hukukun kendisine vermiş olduğu yetkiyi kullanarak vatandaşlarının bir bölümünü başka şehirlere yerleştirdiğini anlattı.

1915 yılında yaşanan olayların soykırım olmadığının altını çizen Prof. Dr. Selvi, “Bu olayların soykırım olduğunu gösteren ne bir kanıt ne de bir tarihi belge vardır. Ermeniler de bu delillere ve belgelere sahip olmadıklarından ve olaylar savaş sırasında yaşanan olağan şeyler olduğundan siyasi manevralarla Türkiye’yi bu kararı kabule zorluyorlar. Bunun için tüm propaganda yöntemlerini kullanıyorlar” dedi.

Ermenilerin sevk etmedeki amacın, kesinlikle onları cezalandırmak değil, savaşı güvenli şekilde yürütebilmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selvi, “Ermeniler, 1915 olaylarıyla ilgili resmi bir delil ortaya koyabilmiş değiller. Askeri olsun, mülki olsun hiçbir Osmanlı yetkilisinin böyle bir emri yok. ‘Onları güven içerisinde taşıyın ve köylere yerleştirin’ talimatı var. Arşiv belgelerimizin hepsi, bunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

25-04-2017 / ST


4.275 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.