Zaman (29.12.2012): Şans Oyunları, Tedavi Gerektiren Bir Bağımlılık

29.12.2012

‘Şans oyunları, tedavi gerektiren bir bağımlılık’ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Sosyoloji Bölümii’nün 600 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre sans oyunları bağımlılık yapıyor. Ankette haftada bir ya da iki kez şans oyunu oynayanların oranı yüzde 63 olarak çıktı. Psikiyatri Uzmanı Mustafa Serkan Eröz, bu kişiler için tedavinin şart olduğunu söylüyor. SALİH HAMURCU SAKARYA Milli Piyango İdaresi, yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyeyi bu yıl 45 milyon TL olarak belirledi. Milyonlarca kişi yılbaşı öncesi’bana çıkar’umuduyla şans oyunlarına başvuruyor. Şans oyunu oynayanlar üzerinde yapılan bir araştırma, bu tür oyunların kişilerde bağımlılık haline geldiğini ortaya koydu. Bu bağımlılığın tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, ciddi aile travmalanna karşı uyanyor. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Sosyoloji Bölümü, şans oyunlarının toplumun beklentileri üzerine etkisine yönelik bir anket çalışması yaptı. Şans oyunu oynayan 600 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre şans oyunlan bağımlılık yapıyor. Araştırmaya katılanlann yüzde 95, 7’si, geçimine yetecek maddi imkâna sahip değil. Yüzde 63’ü ise haftada bir kez veya daha fazla şans oyunu oynuyor. Yüzde 62, 3’ü de şans oyunlannın bağımlılık yaptığını düşünüyor. Şans oyunu oynayanlann eğitim durumu lise ve üniversite seviyesinde. Psikiyatri Uzmanı Mustafa Serkan Eröz, şans oyunlan bağımlılığının tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tür bağımlılığın temelinde kişilik bozukluğunun bulunduğunu kaydeden F. röz, ciddi aile travmalanna da yol açtığı uyansmda bulundu. ” Kişi evinin nzkını şans oyunla Psikiyatri Uzmanı Eröz, ” Evinin rızkını sans oyunlarına veriyorsa tedavi sart. Maaşı sadece sans oyunu değil, alkol ve kumara da yönelebiliyor. Bu durumdan en cok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. ” diyor. FOTOĞRAF: AA. KEREM KOCALAR nna verecek kadar bağımlı hale geldiyse psikiyatri doktoruna gidip tedavi olması şart. Çok ciddi ailevi problemler oluyor. ” diyen uzman, bu dununda en çok kadın ve çocukların travma yaşadığını kaydediyor. HAYIR ANCAK TEMİZ PARA İLE YAPILIR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay da şans oyunlarına dini açıdan cevaz vermediklerini belirterek, ” Şans oyıınlannı kumar olarak telakki ediyoruz. Dini yönden çok sıcak bakmıyoruz. Haram paradan hayır yapılmaz. Hayır yapacağımız şeyin de temiz olması gerekiyor. Bir sadaka gibi değerlendireni eyiz. Sadaka olarak verdiğimiz şeyin temiz bir mal olması gerekiyor. Kirli parayla hayır olmaz. Cami yapılmaz. ” diyor.

Zaman – 29.12.2012