Yönümüzü Batıya Çevirdikçe Özümüzü Unutabiliriz

Yönümüzü Batıya Çevirdikçe Özümüzü Unutabiliriz
27.10.2011
1.173
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu ile Avrupa Birliği Araştırma ve Dökümantasyon Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Ahenkyol Nazariyesi” adlı konferansa Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmad Gashamoğlu Mamadov konuk oldu.

26 Ekim Çarşamba günü SAÜ Kültür  ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansta Mamadov kendisinin ortaya koyduğu  ve yeni bir ilmi akım olarak nitelendirilen “Ahenkyol Nazariyesi” felsefesini anlattı.

Mamadov, doğu kültürünün ahenk ruhu ile Batı kültürünün faydacı yönünün birleşmesinin zaruri olduğunu, bunun da ancak Ahenkyol Nazariyesi ile olabileceğini ileri sürdü. Mamadov şöyle konuştu: “Şimdiki mevcut bilim rasyonalizme dayanmaktadır oysa hayat rasyonalizmden ibaret değildir, gerçeklik dünyevi ilimlerin, kainat, doğa kanunlarına uygun alanların oluşumunu gerektirir. Ahenkyol felsefesi bu anlamda önemli bir atılımdır. Batı kültürü çekişmeler ve faydacılık prensibi esasında şekillendi. Çekişmeler Batı psikolojisini ahenkten uzaklaştırdı. Faydacılık onların dikkatini kainat prensiplerinden daha çok yer gezegeninin prensiplerine yöneltti. Doğu kültürünün ahenk ruhu ile Batı kültürünün faydacı ruhunun birleşmesi hayati zarurettir ve bunun gerçekleşmesinin formülü “Ahenkyol Nazariyesi”nde gizlidir.”

Dünyayı felaketten kurtarabilmek için ilk önce mükemmel kainat kurallarına uygun bilimsel düşünceye ihtiyaç olduğunu belirten Mamadov, Ahenkyol Nazariyesinin bu alanda ileriye atılmış en iyi adım olduğunu savundu.

Türk milletinin, Türk gencinin bilim adına ciddi bir potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin kullanılması gerektiğini vurgulayan Mamadov, “Yönümüzü Batı’ya döndükçe özümüzü unutabiliriz” dedi. Aynı zamanda şair olan Mamadov programın sonunda “Ahenkyol Nazariyesi” felsefesini anlatan şiirini okudu.

Konferansta, Van’da yaşanan 7.2’lik depremden dolayı zor durumda olan depremzedeler unutulmadı. Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu, Van için başlattığı yardım kampanyasına destek çağrısında bulundu.

26/10/2011 – Mehmet Akgül


1.173 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.