Yenişafak (22 Ocak 2014) : Kura neo-müdahale

Yenişafak (22 Ocak 2014) : Kura neo-müdahale
22.01.2014
665
A+
A-

“Kura neo-müdahale”

Prof. Dr. Kemal İnat

Döviz kurundaki aşırı dalgalanmada ‘küresel aktörlerin etkisi’ olabileceği uyarısı yapıldı. Kur artışının, Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı türbülanstan kaynaklanacak bir olgu ile açıklanamayacağını belirten Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Yaşanan bu türbülansta bizzat bazı küresel aktörlerin, giderek daha rafine hale gelen yeni müdahaleci yöntemleri de düşünülmelidir’ dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal İnat, kurdaki yükselişi değerlendirdi. İnat, ‘Dolardaki artış, sadece masum bir şekilde Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı türbülanstan dolayı ülkeden sermaye kaçışıyla açıklanabilecek bir olgu değildir. Yaşanan bu türbülansta bizzat bazı küresel aktörlerin, giderek daha rafine hale gelen yeni müdahaleci yöntemlerinin de kısmen etkisi olduğu düşünülmelidir’ dedi. İnat, doların bu hafta bankalararası piyasada 2,25 seviyesini aşarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmasını değerlendirdi. İnat, Türkiye’deki son gerginliklerde yabancı aktörlerin tutumlarına da mutlaka bakılması gerektiğini, uluslararası medyanın bazı kesimlerinde Türkiye’nin istikrarsız resminin çizilmesini amaçlayan haberlerin son dönemde arttığına işaret etti. İnat, yeni müdahaleciliğin (neo-interventionist) askeri, kültürel ve ekonomik boyutları olduğuna dikkati çekti.

AMAÇ İKTİDARI DEĞİŞTİRMEK

Birtakım uluslararası güçlerin başka ülkelerin iç işlerine, ekonomi ve dış politikalarına müdahale etmesinin rafine yöntemleri bulunduğunu aktaran İnat, şöyle konuştu: ‘Değişik araçlar kullanılarak, bazen istihbarat servisleri, bazen de kültürel ve ekonomik enstrümanlar kullanılarak müdahaleler yapılabiliyor.’

ÇIKAR GRUPLARI VAR

Türkiye’nin, son dönemde ekonomik müdahalecilikle karşı karşıya kaldığını belirten İnat, ‘Buradan ‘uluslararası sistemdeki bütün küresel güçler birleşti, Türkiye’ye karşı bir çaba içerisindeler’ gibi bir anlam çıkmasın. Kastettiğim şey, ABD’de ve başka bazı ülkelerdeki birtakım çıkar gruplarının Türkiye’de iktidar değişimini arzuladıkları, bölgede kendilerini rahatsız eden politikalara sahip hükümetin devrilmesi yönünde çeşitli arzular içinde olduklarını kimse gizleyemez. Bu, çok net görülen bir şey. Bu kesimler, medya organlarında bunu zaten sık sık yazıyorlar’ dedi.

Yeni müdahaleci bir akım

Türkiye’nin dostları olduğu gibi düşmanlarının da bulunduğuna dikkat çeken İnat, ‘Dolardaki artış, sadece masum bir şekilde Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı türbülanstan dolayı ülkeden sermaye kaçışıyla açıklanabilecek bir olgu değildir. Yaşanan bu türbülansta bizzat bazı küresel aktörlerin, yeni müdahaleci yöntemlerinin de düşünülmelidir’ dedi.

Ani artış zarar verir

İnat, dolarda uzun döneme yayılan artış ve azalışların sıkıntılı durum yaratmayacağını ifade ederek, ‘Hızlı bir artış gerçekleşmesi olumsuzluk yarattı. Bu artış, avro-dolar paritesindeki yükseliş ve düşüşlerle de karşılaştırdığımızda çok olağan dışı değil. Sadece kısa sürede bu kadar artması, içerideki istikrarsızlıktan kaynaklanıyor’ diye konuştu.

Yenişafak 22 Ocak 2014

Yazıyı Yenişafak’ın web sitesinden okumak için tıklayınız..

 
665 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.