Yardımcıoğlu ve Görmüş’e Önemli Görev

Yardımcıoğlu ve Görmüş’e Önemli Görev
09.08.2019
2.405
A+
A-

Binlerce kamu çalışanını yakından ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin hakem heyeti belli oldu.

Buna göre 24 Temmuz 2019 Tarih ve 2019/233 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Sakarya Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu ve Prof. Dr. Şakir Görmüş Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Üyeliğine atandı.

Takvime göre 1 Ağustos’ta başlayan ve komisyon çalışmaları ile devam görüşmelerde, 21 Ağustos’a kadar yetkili konfederasyon Memur-Sen ve hükümet arasında uzlaşma sağlanamazsa en son kararı hakem heyeti verecek.

4 Akademisyenden İkisi Sakarya Üniversitesi’nden

İkisi asil ikisi yedek 4 akademisyenin yer aldığı heyette Sakarya Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yardımcıoğlu asil üye olarak yer alırken, Prof. Dr. Görmüş ise yedek üye olarak yer aldı. Heyetin dikkat çeken bir diğer ismi ise eski bir Sakarya Üniversitesi mensubu olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca oldu.

Heyetteki akademisyenlerden ikisi Kamu İşveren Heyeti tarafından belirlenirken diğer iki isim kamu görevlileri tarafından belirlendi. Kamu İşveren Heyeti, hakem olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca’yı önerirken, Kamu Görevlileri Heyeti ise Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu ve Prof. Dr. Şakir Görmüş’ü heyette yer alacak isim olarak seçti.

Hakem Heyeti 4 Gün İçinde Karar Verecek

Yasaya* göre kamu işvereni ile yetkili konfederasyon uzlaşma sağlayamazsa süreci hakem heyeti sonlandıracak. 21-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak başvuru sürecinden sonra 4 günlük süre içerisinde karar vermek gerekiyor. Uzlaşma olmaması durumunda hakem heyeti 24-28 Ağustos tarihleri arasında karar vermek için bir araya gelecek ve nihai kararı verecek.

Hakem heyeti 4688 Sayılı Kanun’a göre Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor.

*Madde 34 – Kamu Görevlileri Hakem Kurulu her toplu sözleşme dönemi için;

a) Yargıtay, Danıştay ve SayıştayBaşkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanınca Başkanolarak seçilecek bir üye,

b) Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye,

c) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, (Toplam 4)

d) Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye,

e) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere (d) bendinde belirtilen bilim dallarından en az Doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Cumhurbaşkanıncaseçilecekbir üye, olmak üzere onbir üyeden oluşur.

 


2.405 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.