Yardımcı Doçentlerle Toplantı

Yardımcı Doçentlerle Toplantı
20.04.2012
729
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ’de görev yapan yardımcı doçentler ile bir araya geldi.

Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) görevli yardımcı doçentler ile bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas; Rektör yardımcıları Prof. M. Ali Yalçın, Prof. Dr. Musa Eken ve Prof. Dr. Fatih Üstel öğretim üyelerinin akademik yeterliliklerini artırmaya yönelik bilgi alışverişinde bulundular.

En dinamik İnsan Gücü

Yardımcı doçentlerin üniversitelerin en dinamik insan gücünü oluşturduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Üniversitemizin ana gövdesini oluşturan, üniversitenin aslında geleceği olan bir grupla bu toplantıyı yapıyoruz” dedi.

“Üniversitelerin temel hedefleri; uluslararası düzeyde eğitim yapmak, bilimsel çalışma yapmak ve yapılan bilimsel çalışmaları proje ve diğer araçlarla toplumla paylaşmaktır” diyen Elmas, gelişim ülkelerde de bu hedefler doğrultusunda eğitim çalışmalarının yapıldığından söz etti. Yurtdışında (ABD ve diğer Avrupa ülkelerinde) birçok yükseköğretim toplantısına katıldıklarını dile getiren Elmas, “Katıldığımız çalışmalarda gördük ki, oralarda SAÜ’de planladığımız ve uyguladığımız sistemlerden farklı bir eğitim sistemi yok. Gelişmiş ülkelerdeki eğitim programlarının tek farkı; sonuç odaklı, ilgili alanın nitelikleri daha açık ve kısa yazılmış. İşin özünde hiçbir fark yok” şeklinde konuştu.

Dünyada Eğitim Anlayışı Değişti

Dünyada eğitim anlayışının değiştiğini ve çok yönlü bir mezun profili oluştuğuna değinen Elmas, mezun öğrencilere bölümleri ile ilgili ana derslerin yanında, alan dışı bilgi ve becerileri (iletişim becerisi, grup çalışması beceresi, yabancı dil, bilgisayar beceresi…) kazandırmaya yönelik programlar uygulanmakta” dedi.

Gelişmiş ülkelerdeki eğitim anlayışına paralel olarak SAÜ’nün eğitim programlarını yenilediğini söyleyen Elmas, “Dünyada, öğrencilere mesleklerinin dışında beceriler kazandırmak konusunda çok yoğun bir çalışma yapılmakta. Biz de benzer şekilde çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda ders programlarını yeniden göz geçiriyoruz ve ona göre bir program yapacağız” dedi.

Öğrencilere Daha Az Ders Veriliyor

Gelişmiş ülkelerde öğrencilerin bir dönemde dört veya beş ders aldıklarını aktaran Elmas, bu sayede öğrencilerin geri kalan vakitlerinde başka alanlarda becerilerini geliştirmeye yönelik dersler alabildiklerini belirtti. Prof. Dr. Muzaffer Elmas şöyle konuştu: “Öğrenciler, kalan vakitlerinde bu derslere yönelik proje, uygulama ve grup çalışmaları gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. Biz de SAÜ’de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ders programlarımızı bu yönde değiştiriyoruz” dedi.

“Üniversitelerin temel hedefleri; uluslararası alanda eğitim yapmak, bilimsel çalışma yapmak ve çalışmalardan elde ettiği bilgiyi toplumla paylaşmaktır” diyen Elmas, bu hedeflerin akademisyenlerin tanımında da olduğunu söyledi. Bu anlamda öğretim üyelerinin nitelikleri ne kadar artırabilirse üniversitelerin niteliğinin de aynı derece artacağını vurguladı.

Tek Eksiğimiz Motivasyon

Öğretim üyelerine yurtdışına gitmeleri konusunda tavsiyede bulunan Elmas, şöyle konuştu : “Yurtdışında gitmeyen birçok öğretim üyesinde ‘Biz onların seviyesine ulaşamayız; onlar çok ileride’ şeklinde bir algı vardır. Bu çok yanlış bir algı. Zihniyet, bakış açısı, çalışma ortamı, ekipman, kaynak aktarımı konusunda hiçbir farkımız yok; hatta bazı konularda dinamik yapımız nedeniyle daha ilerdeyiz” Gelişmiş ülkelerden tek eksiğimizin öğretim üyelerindeki motivasyon eksikliği olduğunu belirten Elmas,  SAÜ’nün yurtdışı akademik teşvikleri ve üniversitenin yönlendirmesiyle bu eksiği de giderdiklerini vurguladı.

Yurtdışına giden öğretim üyelerinin kazanımlarından söz eden Elmas, şunları söyledi: “İki şey kazanacaksınız. Birincisi oralarda şunun farkına varacaksınız ‘Bunlar bizde de var. Neden biz benzer çalışmalar yapmıyoruz’ diye sorgulayacaksınız. İkincisi, oradaki akademik başarıların Türkiye’de çok kolay yapılabileceğini göreceksiniz. Başka ülkelerdeki akademik ortamı gördükçe siz de ‘Evet bunların hepsi bizim üniversitemizde de mevcut ve ben de dünyanın en iyi akademisyeni olabilirim’ diyeceksiniz.”

Açılış konuşmasının ardından rektör yardımcıları ile birlikte öğretim üyelerinin sorularını cevaplayan Elmas, özgür bir üniversite istediklerini ve bu anlamda her türlü sorunu birlikte çözmeye kararlı olduklarını vurguladı.

18/04/2012 – AB

 
729 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.