Sakarya Üniversitesinde Tâbiîn Sempozyumu Gerçekleşti

Sakarya Üniversitesinde II. Uluslararası İslâmî İlimlerin Kurucu Nesli Tâbiîn Sempozyumu gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) tarafından düzenlenen “Rivayet ve Dirayet İlimlerinin Teşekkülünde Tâbiîn” alt başlıklı sempozyum, Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı.

İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Murat Güvenç’in Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan sempozyuma İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meydan’ın yanı sıra Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık, İSAV Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, , Sempozyum Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Erdinç Ahatlı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum dünya çapında ilgi gördü

Sempozyum Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Erdinç Ahatlı, konuşmasında bu sempozyumun Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İSAV iş birliğiyle daha önce 2023 Mayıs ayında düzenledikleri ve yine tâbiîn dönemini ele aldıkları “Tâbiîn Kimliği ve İslâmî İlimlerin Tesisi” alt başlıklı sempozyumun devamı niteliğinde olduğunu söyledi. 

Bu doğrultuda iki gün boyunca rivayet ve dirayet ilimlerinde tâbiînin etkisini ve katkılarını kıymetli tebliğciler ve müzakereciler eşliğinde değerlendireceklerini ifade eden Prof. Dr. Ahatlı, sempozyum ilanının duyurulmasından sonra yurt içinden ve yurt dışından toplam 15 ülkeden 135 tebliğ özetinin kendilerine ulaştığını aktardı ve ön elemeden sonra 39 tebliğ için tam metin talep edildiğini, gelen metinlerin yine iki hakemin denetiminde titizlikle değerlendirilerek 13 tebliğe indirildiğini belirtti.  

İlahiyat Fakültesi nitelikli eğitim ve araştırma ikliminin gelişimini hedefliyor

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meydan ise Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Türkiye’de ilk olan bir iş birliği gerçekleştirerek bin 819 katılımcıyla yapılan eğitimlerin ardından, yurt dışı ve TÜBİTAK projeleri gibi somut çıktılar elde ettiklerini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve il müftülükleriyle gençlik ve inanç sorunları üzerine projeler ve yine Milli Eğitim Bakanlığıyla değerler eğitimi ve göçmen öğrencilerin eğitim süreçlerine katkı sağlamak amacıyla projeler gerçekleştirdiklerini aktaran Meydan,  akademik alanda da önemli gelişmeler kaydederek 2024 yılı Web of Science verilerine göre Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin Türkiye’deki tüm ilahiyat fakülteleri arasında yayın sayısıyla açık ara birinciliği elde ettiğini, şu anda fakültelerinde yürütülen bir TÜBİTAK 1001 ve bir 3005 projesinin olduğunu, proje kültürünü öğrencilere yayma noktasında da ciddi bir atılım yaparak TÜBİTAK 2209-A öğrenci projelerinde Nisan ayında yapılan 54 başvurudan 41’inin kabul edildiğini söyledi. 

Açılış oturumunun ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özşenel tarafından “İslâm Düşünce Tarihinde İki Köklü Gelenek: Ehl-i Rey ve Ehl-i Hadis” konulu bir açılış konferansı verildi. İki gün boyunca devam eden sempozyumda “Tâbiîn ve İslâmî İlimler (Hadis)”, “Tâbiîn ve İslâmî İlimler (Hadis)”, “Tâbiîn ve İslâmî İlimler (Fıkıh), Tâbiîn ve İslâmî İlimler (Tefsir), “Tâbiîn ve İslâmî İlimler (Arap Dili, Kelam ve İslam Tarihi) başlıklarını taşıyan 5 oturumda 13 tebliğ sunularak müzakere edildi.

Sempozyum, Prof. Dr. Erdinç Ahatlı, Prof. Dr. Mehmet Özşenel, Dr. Mustafa Mantourane, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Hayati Yılmaz’ın yer aldığı değerlendirme oturumu ve Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın yaptığı konuşmanın ardından sonra erdi. 

 

Kategori: