Yalçınkaya, CIA Başkanın Ziyaretini Değerlendirdi

Yalçınkaya, CIA Başkanın Ziyaretini Değerlendirdi
06.09.2012
591
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya CIA Başkanı’nın Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Orgeneral David Petraeus’un  sürpriz İstanbul ziyareti sonrası Merkezi Haberalma Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer devlet görevlileriyle yaptığı görüşmeler sonrası herkesin en çok merak ettiği ziyaretin sebebi ve neler konuşulduğuydu. TVNET’e yayınlanan ‘Atlas’ programına telefonla bağlanan SAÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya, merak edilen sorulara cevap verdi.

Toplantılardan sızan bilgilere göre Suriye’de devam eden iç savaşla birlikte Beşar Esad sonrası durum ve Suriye’nin elindeki kimyasal silahların konuşulduğu bildirildi. “İki istihbarat örgütünün görüşmesinden ancak tahminler yürütülebilir” diyen Yalçınkaya, sızan bilgilerin de iki örgütün kontrolünde ve istedikleri kadar olduğunu iddia etti.

“ABD, Kasım ayında yapılacak seçimler dolaysıyla doğrudan Suriye’de müdahil olmak istemiyor” değerlendirmesinde bulunan Yalçınkaya, buna karşın ABD’nin Suriye ile ilgili operasyonların dışında da kalmak istemediğini hatta işin merkezinde yer almak istediğini ifade etti. Yalçınkaya, Petraeus’un ziyaretinin bu nedene bağlı olabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD’nin bu tip istihbarat çalışmalarını birçok ülkede gerçekleştirdiğini söyleyen Yalçınkaya, bunun en önemli nedenini ‘daha risksiz ve masraflarının daha az olması’ olarak belirtti.

Türkiye’de iyi bir imajı olmayan David Petraeus’un şahsi davranmadığını söyleyen Yalçınkaya, ABD’nin Türkiye’yi 1 Mart tezkeresinin TBMM’den geçmemesi üzerine bir cevap olarak bu olayın gerçekleştiğini ifade etti. Yalçınkaya, Çuval Hadisesinin Petraeus’un kişisel bir tavrı değil ABD’nin bir hükümet politikası olduğunu sözlerine ekledi.

06/09/2012 – AB


591 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.