USDEC Programı Sona Erdi

USDEC Programı Sona Erdi
21.03.2012
944
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) koordinatörlüğünde düzenlenen USDEC Programı 5-16 Mart tarihleri arasında SAÜ’de gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında karşılıklı işbirliği, kültürel alışveriş ve bilgi paylaşımını artırmaya yönelik USDEC (Using Schools for Developing European Citizenship – Avrupa Vatandaşlığının Geliştirilmesi İçin Okulların Kullanımı) programı bu yıl ilk kez gerçekleştirildi.

9 Avrupa Ülkesi Katıldı

SAÜ Rektör Danışmanı ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin İşman’ın koordinatörlüğünde yürütülen USDEC projesine 9 Avrupa ülkesinden 11 üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

USDEC Programının hedefine ulaştığını kaydeden Prof. Dr. İşman “Avrupa Birliği’nin ve ülkemiz Ulusal Ajans’ının destekleriyle ülkemizde, öğrencilerimizin ve diğer üye ülke öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının birbirlerini tanıması ve birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunmaları için birçok proje düzenlenmekte. Bu anlamda USDEC amaçlanan hedeflere ulaşmada aracılık eden bir çalışma oldu.” şeklinde konuştu.

2 Hafta Sürdü

5-16 Mart 2012 tarihleri arasında SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalışmada her üniversiteden gelen öğrenciler farklı konularda sunum yaparken, grup çalışmaları ile de öğrenciler arasında bilgi birikimlerini paylaşma fırsatı verildi.

Türkiye, Belçika, Danimarka, Letonya, Avusturya, Almanya, Portekiz,  Litvanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan toplam 11 üniversitenin katıldığı programda, ülkelerinde yapılan eğitim faaliyetleri hakkında sunumların yanında öğretim elemanları projenin konusu ile ilgili dersler de verdi.

Kültürel İşbirliği Artırıldı

Atölye çalışmalarında ise, yeni eğitim teknikleri ve okulların Avrupa vatandaşlığının geliştirilmesi konusunda nasıl katkı sunabileceği hakkında yöntemler denendi.

Bu tür projelerin öğrencilerin birbirleri ile çalışmasını teşvik ettiğini, aynı zamanda kültürel etkileşimi de tetiklediğini ifade eden İşman “Farklı kültürden gelen öğrenciler; çalışma dışı zamanlarını da beraber geçirmekte, yapılan çeşitli geziler ve programlarla da ülkeler arası dayanışma daha da arttırılmaktadır” diye konuştu.

Eğitim sunumları ve atölye çalışmalarının yanında öğrenciler, ülkelerini tanıtan etkinliklerle hem kültürlerini tanıttı hem de başka ülkelerden gelen öğrencilerin ülkeleri hakkında bilgi sahibi oldu. 2 hafta süren USDEC boyunca farklı ülkelerden gelen öğrenciler, kendi ülkelerinden getirdikleri yemekleri ve kültürel motifleri tanıttılar.

Tarihi Yerler Gezildi

Türkiye ile ilgili bilgi birikimlerini artırmaya dönük olarak da 10-11 Mart tarihlerinde İstanbul gezisi ile öğrenciler, Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı gibi birçok tarihi mekânı ziyaret etti.

Öğrencilere ayrıca, Sakarya’nın tarihinde ve toplumsal hayatında derin izler bırakan ‘deprem’ gerçeği hakkında bilgilendirmek amacıyla Deprem Müzesi de gezdirildi. Burada Sakarya depremi hakkında öğrencilere bilgi verdiklerini belirten İşman, “Öğrencileri deprem konusunda daha bilinçli davranmalarını ve edindikleri bilgileri kendi ülkelerinde çevreleriyle paylaşmasını amaçladık” dedi.

Bu projenin devamının olacağı müjdesini de veren İşman, “2013 yılında çok daha fazla ülkenin katılımıyla USDEC projesinin ikincisini yine Sakarya’da yapacağız” şeklinde konuştu.

Projenin sonunda düzenlenen törenle katılımcılara SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından sertifika ve plaket verildi.

20/03/2012 – AB
944 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.