Koleksiyoner Mehmet Uzun’un Kütüphanemize Bağışladığı Binlerce Kitap Listelendi

Koleksiyoner Mehmet Uzun’un Kütüphanemize Bağışladığı Binlerce Kitap Listelendi
18.03.2022
923
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’ne bağışlanan ilk büyük koleksiyon olma niteliğine sahip olan Mehmet Uzun (Baboğlu) koleksiyonu “Sakarya Üniversitesi Mehmet Uzun (Baboğlu) Bağış Kitaplar Bibliyografyası” olarak kitaplaştırıldı.

Bir kitap koleksiyoneri ve kitapsever olarak bilinen Mehmet Uzun (Baboğlu), 2006 yılında üniversitemize büyük emek ve paralar harcayarak oluşturduğu koleksiyonunu bağışlama kararı aldı. Üniversitemiz ile Mehmet Uzun (Baboğlu) arasında Bağış Protokolu imzalandı. Bağışlanan eserlerin bir kısmı ise Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından teslim alındı.

Sekiz bin civarı eser bulunuyor

Mehmet Uzun (Baboğlu)’nun üniversitemize bağışlamış olduğu bu koleksiyon sekiz bin civarı eser içeriyor. Eserler genel olarak sosyal bilimler ağırlıklı (dini bilgi kaynakları, Türkiye ve Türk tarihi bilgi kaynakları, kataloglar, süreli yayınlar ) olarak sınıflandırılıyor.

Eserlerin üniversitemiz kütüphane kataloğuna eklenmesinin ardından, böylesine önemli, değerli bir koleksiyondan insanlarında haberinin olması ve Baboğlu’na saygı göstergesi olarak “Sakarya Üniversitesi Mehmet Uzun (Baboğlu) Bağış Kitaplar Bibliyografyası”hazırlanması ve yayımlanması hedeflendi.

Kitabın hazırlık süreci 2019 Kasım ayında başladı. Aralık ayında yayımlanarak, okuyuculara sunuldu. Kitabın yazımında Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Şenay Kesim ve Kütüphane Şube Müdürü Zeliha Köksal ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Yunus Yıldız görev aldı.

“Böyle bir koleksiyonun bağışlanması çok görülen bir şey değil”

Bağışlanan kitapların katalogda kayıtlı olduğunu ancak insanların bu değerli eserlerden haberi olmadığını belirten Yunus Yıldız, “İlk amacımız Baboğlu’nu onurlandırmak amacıyla bir kitap hazırlanmasıydı, lakin böyle bir koleksiyonun Sakarya Üniversitesinde olduğunu bildirmekte bir diğer amacımızdı. Üniversitelere böylesine değerli bir koleksiyonun bağışlanması çok görülen bir şey değil.” dedi.

Kitabın ön sözünün mutlaka okunması gerektiğini belirten Zeliha Köksal, “Kitabın ön sözünde bu kitabın çıkarılış hikâyesi, hazırlık süreci ve daha birçok ayrıntıya yer verdik. ” ifadesini kullandı.Teslim alınan eserlere, kataloglama ve sınıflandırma işlemleri uygulanarak kütüphanedeki “Nadir Eserler” bölümüne dizildi. Akademinin birçok alanını ilgilendiren kitap ve belgenin yer aldığı bibliyografya üniversite kütüphanesinde erişime açık halde.


923 kez görüntülendi.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.