Üniversitemiz YÖK tarafından Aday Araştırma Üniversitesi İlan Edildi

Üniversitemiz YÖK tarafından Aday Araştırma Üniversitesi İlan Edildi
14.12.2023
5.387
A+
A-

Üniversitemiz YÖK tarafından Aday Araştırma Üniversitesi İlan Edildi

Rektör Al: “Bu Başarı SAÜ Ailesinin ve Tüm Sakaryanın”

Araştırma Üniversitesi olma hedefiyle yola çıkan Sakarya Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu tarafından Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı’na alındı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı açıklamada “Performanslarına göre belirlediğimiz 6 üniversitemizi izleme sürecine alıyoruz. 2 yılın sonunda kriterleri karşılayanlar araştırma üniversitesi olarak kabul edilecek” dedi. Tüm üniversitelerin rekabet gücü üretmesini teşvik ettiklerini ve bunu çok önemsediklerine vurgu yapan YÖK Başkanı Özvar: “Rekabet gücü üreten üniversiteler iyi üniversitelerdir. Amacımız daha fazla üreten, performans gösteren üniversitelerin ödüllendirilmesi, üretkenliği azalan üniversitelerimizin teşvik edilmesi, cesaretlendirilmesidir”şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamada Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, OndokuzMayıs, Sakarya ve Selçuk üniversitelerinin “Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil edildiği duyuruldu. Programa alınan üniversitelerden kriterlerikarşılayanlar da toplam 23 olan sayı değişmeden Araştırma Üniversitesi olarak kabul edilecek. Yükseköğretim Kurulunun 2021’te başlattığı “Araştırma Üniversiteleri” uygulaması kapsamında Türkiye’de toplam 23 Araştırma Üniversitesi bulunuyor. Araştırma üniversiteleri, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 32 performans göstergesine göre değerlendiriliyor.

Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Araştırma Üniversiteleri İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından üniversitelerin performanslarının düzenli takip edildiğini belirtti. Bu çerçevede Aday İzleme Programı’na dahil edilen 6 üniversiteyi 2 yıllık izleme sürecine alacaklarını belirten Özvar, 2 yılın sonunda kriterleri karşılayanların “araştırma üniversitesi” olarak kabul edileceğini kaydetti.

Türkiye’deki 208 üniversitenin her birinin yıllık araştırma, yayın, proje, paydaşlarla iş birliği, etkileşim, eğitim ve öğretim ile ilgili performanslarının düzenli izlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Özvar, şunları söyledi: “Araştırma üniversiteleri programında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerimize de programa dahil olabilme imkanını sunarak bu üniversitelerimizin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak istiyoruz. Tüm üniversitelerimizin rekabet gücü üretmesini teşvik ediyor ve bunu çok önemsiyoruz. Rekabet gücü üreten üniversiteler iyi üniversitelerdir.”

Araştırma üniversitelerine bütçeden ayrılan payın her yıl arttığını söyleyen Özvar, “Akademik anlamda daha fazla üreten hocalarımızın ve kurumların desteklenmesini önemsiyorum. Amacımız daha fazla üreten, performans gösteren üniversitelerin ödüllendirilmesi, üretkenliği azalan üniversitelerimizin teşvik edilmesi, cesaretlendirilmesidir.” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesinin açıklanan 6 aday Üniversite arasında yer almasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hamza Al şunları söyledi: “Göreve başladığımızda Sakarya Üniversitesi’ni Araştırma Üniversitesi statüsüne çıkarma hedefiyle yola çıkmıştık. Geçen süre zarfındayayınlar, projeler, araştırma gibi konuların daha fazla ön plana çıkması için gerekli alt yapıları oluşturduk. Bugün Sakarya Üniversitesi Araştırma Üniversitesi için izlemeye alınan 6 üniversiteden biri oldu. Sakarya Üniversitesi ailesi olarak çok sevinçliyiz. Bu bizim için önemli adım. Bir nevi Araştırma Üniversitesi olma yolunda ilk adım olarak tescillenmiş olduk. Şimdi asıl sorumluluğumuz başlıyor. Şimdi daha çok çalışmalıyız. Bu nedenle biraz sorumluluklarımız da artıyor.İTÜ geleneğinden aldığı akademik zenginlik ve 50 yılı aşan tecrübesi ile Sakarya Üniversitesi’nin Araştırma Üniversitesi olacağına yürekten inanıyorum. Bugüne kadar elde edilen başarı SAÜ Ailesinin, bu başarı Sakarya’nın başarısıdır. Sakarya’nın tüm kurumları el ele vererek ilk 20 Üniversite arasına gireceğimizden hiç kuşku duymuyorum.”


5.387 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.