Üniversite Meslek Vermez Eğitim Verir

Üniversite Meslek Vermez Eğitim Verir
10.12.2015
773
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde ‘’Dış Ticaret Eğitim Semineri’’ gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu tarafından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere Ünsped Gümrük Müşavirliği Dış Ticaret Teşvik Danışmanı Hakan Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde öğrencilere önerilerde bulunan Kaya, ‘’Vaktiniz varken, bir kitap listesi yapın’’ dedi. Her şeyi okulda öğrenmek gerektiğini belirten Kaya, ‘’ Üniversite size meslek vermez eğitim verir. Okulda öğretilen hiç bir şey dışarıda öğretilemez. Her şeyi okulda öğrenmeye çalışın’’ diye konuştu.

Ticarette Süreklilik Esastır

Ticaretin esasları üzerinde duran Kaya, ‘’Ticarette süreklilik esastır. Bedelsiz olarak alıyorsanız ticaret olmaz‘’ dedi. Dış ticaretin lokal ticaretten fazla farkı olmadığını söyleyen Kaya, ‘’Her malı irsaliye temsil eder. Bunu okulda değil dışarıda öğreneceksiniz. Her şey irsaliye ile işler’’ şeklinde konuştu.

Uluslararası ticaret konusuna değinen Kaya, ‘’Dış Ticarette imalatçı ve ithalatçı vardır. Dil çok önemlidir. Özellikle Rusça ve Arapça Türkiye’de en geçerli dillerdir. Avrupa ile İngilizce aracılığıyla iletişim sağlanabildiği için daha kolaydır’’ İfadelerini kullandı.

Hiçbir fiyat teslim ve ödeme şeklinden bağımsız olamaz

Teslim çeşitleri konusuna değinen Kaya, ‘’Türkiye de gümrükleme yapılmak zorunda. Bizim en büyük sıkıntımız; maliyeti kim karşılayacak? Burada INCOTERMS devreye giriyor’’ diye konuştu. INCOTERMS’in uluslararası teslim şeklini oluşturduğunu ve şuan Türkiye’nin bu sistemi kullandığını belirtti.

Teslim çeşitlerinin dört gruba ayrıldığını söyleyen Kaya, ‘’ E, F, C ve D gruplarında 11 farklı teslim çeşidi bulunuyor. Ülkemiz ve dünya genelinde en sık kullanılan Free On Board’dur (FOB). Teslim gemi ile gerçekleşir ve en güvenli yoldur. Kendi içinde birçok çeşidi vardır’’ dedi.

En uygun ödeme şekli peşin ödemedir

Dış ticarette ödemenin hassas bir konu olduğu üzerinde duran Kaya, ‘’Bir yükle ilgili ödeme şekli, o işin maliyetini etkiler. En uygun ödeme şekli nakittir’’ ifadelerini kullandı.

Seminer sonunda Yrd. Doç. Dr. Asena Boztaş tarafından Ünsped Gümrük Müşavirliği Dış Ticaret Teşvik Danışmanı Hakan Kaya’ya çiçek ve hediye takdim edildi.

10/12/2015 – S. Akman
773 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.