Uluslararası Kadın ve Sağlık Kongresi Sona Erdi

Uluslararası Kadın ve Sağlık Kongresi Sona Erdi
19.05.2013
540
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile bu yıl 2’ncisi organize edilen ‘Kadın ve Sağlık Kongresi’ sona erdi.

İlki 2010 yılında SAÜ kadın araştırmaları merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Kadın Ve Sağlık Kongresinin ikincisi 13-16 Mayıs 2013 tarihlerinde SAÜKAM, Sağlık Yüksekokulu, Tıp Fakültesi işbirliği ile Sakarya Üniversitesi’nde düzenlendi.

Türkiyenin değişik üniversitelerinden akademisyenler ve Ankara bürokrasisi 3 gün boyunca kadın sağlığı ile ilgili konularda tartışmak üzere Sakarya Üniversitesi’nde biraraya geldiler.

Kongrenin açılış konuşmacılarından TBMM Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu Başkanı Prof Dr Necdet Ünüvar  Türkiye’de kadın sağlığının multidisipliner tartışıldığı kongrenin ikinci kez Sakarya Üniversitesi’nde yapılmasından ve bu kongrede bulunmaktan dolayı  mutlu olduğunu söyledi. Ünüvar, Türkiyede 670 bin sağlık personeli bulunduğunu ve çoğunu kadınların oluşturduğunu anlattı. Yapılan sağlık çalışmalarıyla son 10 yılda bebek ölümlerinün binde 28’den binde 7.7’e,  anne ölümlerinün binde 64’den binde 15’e düştüğünü belirtti.

Yine aynı gün Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan panelde anne bebek ölümleri tartışıldı ve anne ölümlerinde ilk sebep olan kalp hastalıklarını önlemede yapılacak değişik projeler için SAÜKAM ile  işbirliği görüşüldü. SAÜ Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda da Sakarya ilinde bu konuda memnuniyet veren gelişmeler olduğu belirtildi.

Yine Kongrenin ilk günü kadına yönelik şiddet KSGM tarafından detaylıca tartışıldı ve bakanlık üniversite işbirliğinin öneminin altı çizildi.

Kongrenin ikinci günü Dünya ekokardiyografi derneği başkanı Prof. Dr. Navin Nanda tarafından Türkiyede ilk kez Sakaraya Üniversitesi’nde Ankara, İstanbul ve Sakarya’dan gelen kardiyologlara yönelik, tam gün 3 boyutlu ekokardiyografi kursu verdi. Oldukça verimli geçen kurs sonunda katılımcılar tekrarını istediler. Aynı gün paralel oturumda yine Türkiye’de ilk kez bir sağlık kongresinde dini inancın sağlık üzerine etkisi değişik üniversitelerden gelen ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri tarafından sağlık profesyonellerine anlatıldı. Bu konudaki eksik çalışmaların hızlanması için bu panelin oldukça önemli olduğu konusunda fikir birliği oluştu.

Paralel  oturumlardan bir tanesinde SYO öğretim üyeleri tarafından hemşirelere yönelik paneller ve yurtdışı video konferans ile özel oturumlar düzenlenirken bir başka paralel oturumda jinekologlar kadın hastalıkları konusunda değişik üniversitelerden gelen öğretim üyeleri ile birlikte yenidoğan, infertilite ve kadınlarda sık görülen kanserleri tartıştılar.

Son gün SAÜ Tip Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji ABD öğretim üyeleri tarafından kadın kalbine kırmızı alarm verildi ve kadın kalp sağlığı detayları ile anlatıldı. Aynı gün kadınlarda sık görülen kanserler, romatolojik hastalıklar ve cilt hastalıkları tıp fakültesi öğretim üyeleri tarafından detayları ile anlatıldı.

20 sözlü ve 100 poster bildirinin sunulduğu Kongrenin kapanış konuşmasını yapan  eşbaşkan Prof. Dr. Nurgül Keser “Bu kadar kapsamlı bir kongre sadece Üniversitemizde gerçekleşti . Kongremize destek veren Sağlık Bakanlığımıza, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza, TBMM Sağlık Aile Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyon Başkanlığına, Ankara ve Sakarya bürokrasisine, Sakarya Valiliğine,SAÜ Rektörlüğüne,Tip Fakültesi Dekanlığına, SYO müdürlüğüne, Eğitim  Araştırma Hastanesi Başhekimliğine, Kamu  Hastaneleri Genel Sekreterliğine, emeği geçen tüm hocalarımıza, öğrencilerimize, destek olan kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

18/05/2013 – HM


540 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.