Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu

Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu
16.05.2016
589
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde ‘7. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu’ düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Gençliğimize değer katıyoruz

Etkinlikte bir konuşma yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin dünya standartlarında eğitim verdiğini belirtti. Rektör Elmas, “İstatistikleri ele aldığımızda gençliğimizin bir işle ilgilenme oranlarının yüzde 20’ler seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Gençliğimize değer katma konusunda hiçbir üniversitenin yapamadığını yapıyoruz. Sakarya Üniversitesi dünya standartlarında eğitim sunmaya devam ediyor” diye konuştu.

Çok boyutlu ve kurumsal ortaklık

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, fakülte olarak böyle bir programa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Açılış konuşmalarında ağırlıklı olarak din görevlilerinin misyonuna ve toplumsal açıdan önemine değinildi. Bu bağlamda din görevlilerinin gençler için önemli birer rol model oldukları ifade edilirken, gençliğe yönelik hizmetlerin çok boyutlu ve kurumsal ortaklıkla yürütülmesi gerektiği belirtildi.

Birçok konu ele alındı

Sempozyumun bilimsel oturumlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hizmet Alanları ve Gençliğe Yönelik Faaliyetleri, Gençliğin İnşasında Camiler ve Gençleri Camilerden Uzaklaştıran Sebepler, Üniversite Gençliği, Din ve Sosyal Hayat, Gençliğin İnşasında Kuran Kursları, Yaygın Din Eğitiminde Rehber Olarak Din Görevlileri, Gençliğin Din Eğitiminde Güncel Problemler, Gençlik İnanç ve Din konuları ele alındı. Tebliğlerde gençliğin dini hayatı, problemleri ve konuyla ilgili örnek uygulama ve çözüm önerileri dile getirildi. Bilimsel verilerden hareketle gençliğe yönelik din hizmetleri kritik edildi.

Sonuç bildirgesi

Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli’nin yaptığı kapanış oturumunda kurum temsilcileri tarafından sempozyumun değerlendirmesi yapıldı. YECDER yönetim kurulu üyesi Mehmet Keskin, ev sahipliği için sempozyum paydaşlarına teşekkür ederken, İl Müftüsü Serenli, Sakarya Müftülüğü’nün gençliğe yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sempozyum Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce’nin kısa değerlendirmesi ve sonuç bildirgesini okumasıyla sona erdi.

Sempozyumun Sonuç Bildirgesi ise şu şekilde:

•Gençlere yönelik dini hizmet ve rehberlikte yargılayıcı değil anlayıcı tutum benimsenmelidir. Din hizmetleri zaman, coğrafya ve gençliğin yapısına uygun olarak yorumlanmalıdır.

•Dini problemler karşısında gençler daha akılcı ve anlaşılır cevaplar beklemektedir. Gençlikle ilgili din hizmetlerinde sadece erkek cinsiyeti dikkate alınarak planlamalar yapılmamalıdır.

•Dini eğitimde gençlerin güncel sorunları, özgürlük problemi dikkate alınmalıdır. Yeni ortaya çıkan teknolojik gelişmelerin din eğitiminde kullanımı araştırılmalı ve geliştirilmelidir.

•Din hizmeti sunumuna rehberlik edecek çalışmalar din hizmetinin farklı boyutlarını göz önünde bulundurmalıdır. Sempozyumda sunulan bildirilerin teorik çalışmaların yanı sıra pratik örnekleri de içermesi bütünlük oluşturmuştur.

•Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışında gençlere yönelik sunduğu hizmetler milli kimliğin korunmasında önemli bir unsurdur. Bu çalışmalar artarak devam etmelidir.

•Medreselerde oluşan dini rehberlik ve tecrübe; din eğitimi süreçleri açısından Türkiye’nin bazı bölgeleri için bir alternatif olarak görülebilir.

•Alanda hizmet sunan din görevlilerinin tecrübeleri din hizmetinin pratik sorunlarını daha açık ortaya koymaktadır. Din görevlilerinin tecrübeleri bu pratik sorunlara anlamak açısından faydalı olmuştur.

•Din görevlilerinin sorumluluklarının arttığı, din hizmetlerinin toplumun farklı kesimlerini dikkate alarak planlanması gerektiği görülmektedir.

•Din hizmeti sunumunda, özellikle vaaz – irşat hizmetlerinde alan dışındaki birikimden de istifade edilebilir.

•Gençlik döneminde ailede verilen din eğitimi önemsenmeli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu ile ilgili planlama yapması düşünülmelidir.

•Toplumdaki din adamı algısı din algısından bağımsız değildir. Sinema, basın ve diğer medyada din adamları ile ilgili olumlu imajları pekiştirecek çalışmalar yapılmalıdır.

•Din hizmeti sunumunda toplumun ve insanın yapısına önem verilmelidir.

•Camiler, ibadet edilen mekânlarla birlikte çevrenin de ihtiyacını karşılayan sosyal mekânları da içinde barındırmalıdır.

•İletişim hizmet sunumunda önemli bir unsurdur. Din hizmetleri sunumunda sağlıklı iletişim din görevlilerinin görevleri esnasında oluşabilecek eksikliklerini tolere etmektedir.

16.05.2016 – YC
589 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.