Gök Gürültülü

Üç Boyutlu Yazıcı Teknolojilerinin Geleceği

14.01.2016

Sakarya Üniversitesi’nde “3D Yazıcılar ile Üretim Teknolojileri ve Geleceği” başlıklı bir panel düzenlendi.

SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde gerçekleştirilen panelde üç boyutlu yazıcılar, üç boyutlu yazıcıların üretim teknolojileri ve geleceği ile bu yazıcılarla aort damar üretimi ve biyomedikal uygulamalar konuları konuşuldu. Moderatörlüğünü SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman İyibilgin’in yaptığı panele konuşmacı olarak Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahattin Koç ile İnfoTRON Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri firmasından Bora Dağlı katıldı.

Doç. Dr. Bahattin Koç, panelde üç boyutlu yazıcılarla aort damar üretimi ve biyomedikal uygulamalar konularından söz etti. Çalışmalarının bilimsel aşamada olduğunu ve henüz klinik aşamaya gelmediklerini söyleyen Doç. Dr. Koç, üç boyutlu yazıcılarla kalbi besleyen atardamarların üç boyutlu yapısını elde ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Koç, “Baskı yaparken agarose tabanlı hidrojel malzemeler kullanıyoruz. Canlı hücreler hastadan alınıyor. Bu sayede ortaya çıkan yapıları hastanın vücudunun reddetmesi gibi bir durum olmuyor. Tamamen hastanın kendi hücreleri kullanılıyor. Ancak bu yazıcılarla üretilen organlar ya da yapılar, gerçek organ olmuyor. Sadece organların kayıp başat fonksiyonlarını yerine getiriyor” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Koç, sunumunun devamında üç boyutlu bir biyoyazıcının nasıl çalıştığı ve yapısı, aort damar yapısının canlı hücreler ile üç boyutlu basımı konularında bilgi verdi.

İnfoTRON firmasından Bora Dağlı ise üç boyutlu yazıcılar ile üretim teknolojileri ve bu yazıcıların geleceği konularında bilgi verdi. Türkiye’nin bu teknolojiye hızlı adapte olduğunu söyleyen Dağlı, dünyada bu teknolojinin katmanlı üretim teknolojisi olarak adlandırıldığını, gelişmekte olan bir alan olduğunu ve bu konuda büyük bir beklenti bulunduğunu anlattı.

14/01/2016 – ST