TÜRKMER, Rusya-Ukrayna Krizi üzerine Bir Rapor Yayımladı

TÜRKMER, Rusya-Ukrayna Krizi üzerine Bir Rapor Yayımladı
24.02.2022
1.832
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER) Araştırma Asistanı Mustafa Zafer Soydan, Rusya-Ukrayna Krizi üzerine bir rapor hazırladı. Raporda Rusya-Ukrayna arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verirken, iki ülke arasındaki krizle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Raporda Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin dayandığı temel noktalardan, işbirliklerinden ve uygulanan stratejilerden bahseden Soydan, “Orta Asya ülkelerinin Rusya’nın kırmızı çizgisini aşacak şekilde NATO ve Batı’ya yakınlaşması beklenemez. Ancak bütün ihtimaller göz önüne alınarak olası bir yakınlaşmada Rusya’nın Orta Asya’ya müdahalesinin Gürcistan ve Ukrayna kadar kolay olamayacağı açıktır.” dedi.

Gidişatın dünya çapında yıkıcı bir jeopolitik krize yol açabileceğinden bahseden Soydan, “Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya alınmaması, sınırlarına yakın yerlerde NATO askerlerinin konuşlandırılmaması ve askeri tatbikat yapılmamasını kırmızıçizgi olarak yorumladığından NATO’dan teminat istemiştir. NATO ise hem gerekli teminatı vermeyip hem de Kırım’ın ilhakını tanımayınca Rusya Gürcistan’da uyguladığı stratejiyi Ukrayna’da da uygulamaktan geri kalmamıştır.” ifadelerinde bulundu.

Rapora göre; Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesini engelleyemeyen, Kırım’ı işgal etmesini durduramayan ve son olarak Dombas Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) bağımsızlığını tanıması karşısında eli kolu bağlanan NATO ve AB’nin büyük bir prestij kaybedeceği ve organizasyon olarak sorgulanacakları bir döneme girilecek.

Diğer Orta Asya ülkeleri savaşa dönüşen krizle ilgili resmî bir açıklamada bulunmadı. Ancak bu güne kadar pek çok kez Orta Asyalı liderler, krizin barışçıl yollarla çözülmesi temennisinde bulunmuştu.

Raporun tamamını okuyabilmek için tıklayınız.


1.832 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.