Türkiye’de Yeni Sistemin Kodları

Türkiye’de Yeni Sistemin Kodları
25.10.2017
1.752
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Üniversiteli Akil Gençlik Öğrenci Topluluğu tarafından “Türkiye’de Yeni Sistemin Kodları” başlıklı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Ankara Milletvekili Aydın Ünal ve yazar Kenan Alpay katıldı.

Lozan içilmesi gereken acı bir ilaçtı

Lozan Antlaşmasının sürecinden ve Türkiye’deki yeni sistemden bahseden Aydın Ünal, Lozan öncesinde İngilizlerin, müttefikleri ile birlikte Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldırmak ve Osmanlı topraklarında kendilerine bağlı devletler kurmak istediği bilgisini verdi. Ortadoğu’nun ne şekilde bölüneceği ve hangi devletlerin kurulacağının bu dönemde belirlendiğini kaydeden Ünal, “Sykes-Picot anlaşması yapıldı. Gizli bir anlaşmaydı ama Rusya bu anlaşmadan çıktı. Bu sayede anlaşma deşifre oldu. Sonraki yıllarda İngilizler, İstanbul’u işgal etmek için her şeyi yaptılar ve çok kan dökerek işgal ettiler. Kurtuluş Savaş’ının akabinde imzalanan Lozan Antlaşması ile tek bir kurşun bile atmadan İstanbul’dan çıktılar. Lozan ile bizi dar bir kalıba sokmak istediler. Ama o zamanın şartlarına göre bu antlaşmayı imzalamaktan başka çare yoktu. Lozan içilmesi gereken acı bir ilaçtı ve içilmesi gerekiyordu” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik, diplomasi ve savunma sanayisi açısından geliştiğini söyleyen Ünal, egemenliğin ve bağımsızlığın daha güçlü olduğu ve ülkenin kendi ayaklarının üstünde duracağı bir sisteme geçtiğini kaydetti.

Kısıtlanmış Türkiye projesi

Türkiye bazı konularda kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını söyleyen yazar Kenan Alpay ise elde olmayan imkânlarla ya da kısıtlanmışlıklarla gurur duyulamayacağını belirtti. Alpay, “Osmanlı’dan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, aslında batının istediği kısıtlanmış Türkiye projesidir. Yani her hangi bir biçimde Türklük, İslamiyet üzerinden ya da Osmanlı coğrafyasının egemenliği altında kalmış toplumlarla hiçbir şekilde iletişim kurulmaması konusunda teminatlar verildi” dedi.

Cumhuriyetin ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesi üzerine kurulduğunu ifade eden Alpay, “Bu ifade kısıtlanmış Türkiye’yi kabul ediyoruz anlamına geliyor. Komşusu olduğunuz, beraber savaştığınız coğrafyalarla ilişkinizi koparmak isteyen bir sistemi kabul ediyorsunuz. O zaman Türkiye’nin yapması gereken şey fırsat buldukça bu sistemle hesaplaşmaktır” diye konuştu.

Program, katılımcılara verilen plaket ile sona erdi.

25/10/2017 MEÖ


1.752 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.