Türkiye’de Toplumsal ve Siyasal Haklarıyla Kadın” Paneli Düzenlendi

Türkiye’de Toplumsal ve Siyasal Haklarıyla Kadın” Paneli Düzenlendi
24.07.2023
698
A+
A-

Türk Eğitim-Sen Sakarya Üniversitesi Temsilciliği tarafından “Türkiye’de Toplumsal ve Siyasal Haklarıyla Kadın” başlıklı bir panel düzenlendi.

Türk Eğitim-Sen Sakarya Üniversitesi Temsilciliği tarafından “Türkiye’de Toplumsal ve Siyasal Haklarıyla Kadın” konulu panel,  Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Serdivan Kaymakamı Ali Candan, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Oğuz Alkaş, akademisyenler, idari personeller ve öğrencilerin katılımı ile SAÜ Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER) Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin moderatörlüğünde düzenlenen panele SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilşad Türkmenoğlu Köse, SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, SAÜ TÖMER Öğr. Gör. Esin Ekşi konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, Doç. Dr. Dilşad Türkmenoğlu Köse, “Osmanlı’dan Günümüze Kadın Haklarının Gelişimi”, Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, “Kültür ve Medya İlişkisi Bağlamında Kadın ve Sosyal Haklar” ve Öğr. Gör. Esin Ekşi ise “Eski Türk Edebi Metinlerinde Kadının Önemi ve Değeri” konusunda birer sunum yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Köksal Şahin, panelin amacının kadının toplumdaki hakları, tutumları ve davranışları ile siyasi, kültürel ve edebi boyutunu ele almak olduğunu belirtti. Kadın haklarının tarihsel gelişimini ve günümüzde karşılaşılan sorunları ele alarak çözüm önerileri sunmayı hedeflediklerini ifade etti. Ardından Doç. Dr. Dilşad Türkmenoğlu Köse, kadın haklarının Fransız İhtilali’ne dayandığını ve Osmanlı’dan günümüze kadının toplumsal konumunda yaşanan evrimi anlattı.

Doç. Dr. Dilşad Türkmenoğlu Köse, Fransız İhtilali’nin kadın haklarına eşitlik taleplerini getirdiğini ve kadınların toplumsal hayatta görünürlüğünün artmasıyla haklarının güvence altına alınması gerekliliğini vurguladı. Tanzimat Fermanı sonrası Osmanlı topraklarında modernleşme sürecinin başlamasıyla kadınların eğitime erişimi, meslek sahibi olması ve siyasi haklara sahip olması konularında ilerlemeler kaydedildiğini aktardı.

“Kültür ve Medya İlişkisi Bağlamında Kadın ve Sosyal Haklar” başlıklı bir sunum yapan  Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, halk kültüründen, popüler kültüre geçişte medyanın etkisiyle kadın olgusundaki değişime dikkat çekerek “Halk kültüründen popüler kültüre geçiş kaçınılmaz. Ancak farkındalığı arttırarak kitlesel aktör olmak yerine gözlemci bir kimlik kazanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. İyi bir medya okuryazarı olmak gerektiğini de belirten Çötok, kadın ve erkek cinsiyetini ve özelliklerini popüler kültür karşısında korumamız gerektiğine dikkat çekti.

Öğr. Gör. Esin Ekşi ise Türk Edebiyatında kadın imgesini sosyoekonomik ve sosyokültürel bağlamında ele aldı. Eski Türk edebi metinler içerisinde temel olarak kahraman, savasçı, iyi bir eş ve anne olan kadına tamamlayıcı bir vizyon yüklenmekte olduğuna dikkat çekerek, Türk tarihinde kadına verilen öneme vurgu yaptı.

Etkinlik, panelistlere katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.


698 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.