Türk Dış Politikasına Genel Bakış

Türk Dış Politikasına Genel Bakış
12.04.2013
650
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Türk Dış Politikasına Genel Bakış’ isimli etkinlik SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Türk Dış Politikasına Genel Bakış isimli etkinliğe, Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Platformu (TUİÇ) Genel Koordinatörü Burak Yalım ve The Jerusalem Review internet sitesi yazarı Egemen Bezci konuşmacı olarak katıldı.

Enerjimizi, İç Politikayı Kamuoyunda Tartışarak Harcıyoruz

Türkiye’nin son dönemde “Komşularla Sıfır Sorun” politikasının temel alınmasının incelendiği konferansta çarpıcı bilgilere yer verildi. Eksen kayması diye tabir edilen doğuya olan bir yönelişin söz konusu olmadığını belirten Burak Yalım, “Dış kaynaklı gazetede bir yazar eksen kayması diye bir laf atıyor ortaya, daha sonra da biz kendi içimizde tartışıp duruyoruz” dedi.

Türkiye Yeni Osmanlıcı Değildir

Türkiye’nin Osmanlı Devleti’ni örnek alıp yeniden yayılmacı bir politika izlemesinin söz konusu olmadığının da belirtildiği konferansta Burak Yalım şu sözleri sarf etti; “Bugün Türkiye için yeni Osmanlıcı demek büyük yanlıştır. Osmanlıyı tabi ki reddetmeyecektir. Türkiye mevcut sınırlarını koruyarak tarihi interlandında barışçıl bir politika izliyor.” Yalım, dünyada Türkiye için Osmanlı’nın peşinden gidiyor sözlerinin yayılması balkan topraklarındaki halkların kafasında “Türkiye acaba bizi işgal eder mi?” tarzı endişelere sebep olduğunun da altını çizdi.

İsrail’in Özür Dilemesi Lobi Faaliyetlerinin Sonucudur

Türkiye’nin dünyada küresel güçlere karşı iyi bir şekilde lobi faaliyetleri yürüttüğünün belirtildiği konferansta Egemen Bezci, “Adını dahi duymadığımız ülkelere gidip tanıyıp tanıtıyoruz. Etkinliğimizi, bilinirliğimizi ve saygınlığımızı arttırıyoruz. Küresel güçlere karşı yürüttüğümüz lobi faaliyetleri sayesinde İsrail’in özür dilemesi sağlandı” dedi.

Arap Baharı’nı Lehimize Çeviremedik

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Arap Baharı’nı bölgede en etkili devlet konumunda olmamıza rağmen yeterince iyi analiz edilemediğini ifade eden Bezci, “Türkiye Kuzey Afrika’daki muhalif devrimlerine yeterince destek veremedi. Ulusal düzeyde çıkış yapamadı. Suriye’deki muhaliflere destek vermesine karşın Esad’ın çok ciddi bir direnişi var. Burada da istediğini alamadı henüz. Süreci iyi analiz edemedik, iyi yönetemedik” diye konuştu.

12/04/13 CP
650 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.