TUBİTAK Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı

TUBİTAK Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı
03.04.2023
1.081
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah İnce, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Deprem Araştırmaları Sanal Konferansında gerçekleştirdikleri saha araştırmasının sonuçlarını sundu. TÜBİTAK tarafından sanal olarak gerçekleştirilen konferansa deprem sonrası sahada çalışma yapan proje yürütücüleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi. Konferansın ilgili oturumunda Doç. Dr. İnce “Doğal Afetlerde Gençlerde Dini İnanç ve Ruh Sağlığı” projesinin saha araştırması sonuçlarını sundu.

İnce, araştırmalarının amacını, “gençlerin doğal afetleri nasıl algılandığını, doğal afetlerin gençlerde ne tür ruhsal belirtiler ortaya çıkardığını, gençlerin afet sonrası ortaya çıkan psikolojik durumlara karşı ne tür bir başa çıkma stratejisi geliştirdiğini, dini inanç ve davranışların bu konuda nasıl bir rolünün olduğunu ortaya çıkarma” şeklinde özetledi.

Doç. Dr. Abdullah İnce sunumunda, araştırma kapsamında 15-29 yaş grubundaki 90 kişi ile görüşüldüğü, araştırmanın bulgularına göre; büyük çoğunluğun Allah’ı “rahmetli, şefkatli, her şeyin sahibi, affedici, hak edeni cezalandıran” gibi pozitif Tanrı tasavvuruna işaret eden kavramlarla niteledikleri; depremi “imtihan” “uyarı/ikaz” ve az da olsa “ceza” gibi yaklaşımlarla açıkladıkları, deprem sonrası dini davranışlarla ilgili olarak da “Allah’a kalben yakınlaşmada artış” “dinî ibadetlerde artış” ve “hiçbir değişim olmaması” gibi kategoriler tespit edildiği bilgilerine yer verdi.

İnce, sunumun sonunda bireylerin yaşadıkları süreçte baş etme unsuru olarak en fazla dikkat çeken unsurun dini inanç olduğunu, araştırma sonuçlarının bireylerin yaşadıkları travmatik süreçte inançlarından büyük güç aldıklarını gösterdiğini ifade etti.


1.081 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.