TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “ 28 Şubat Darbeler ve Dersler“ programında konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “ 28 Şubat Darbeler ve Dersler“ programında konuştu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve 15 Temmuz Milli İrade Derneği işbirliğiyle “ 28 Şubat Darbeler ve Dersler “ isimli anma programı düzenlendi.

Program, 15 Temmuz Milli İrade Derneği Genel Başkan Vekili Av. Osman İbrahimbaş’ın konuşmasıyla başladı. İbrahimbaş, “Postmodern darbe olarak nitelendirilen darbenin 27. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen programımıza hoş geldiniz. Derneğimiz darbeleri unutturmamak adına kurulmuş bir dernektir, 27 yıl önce yapılan darbe hala zihnimizi meşgul etmektedir. Aziz milletimizin bu tür darbeleri yaşamaması için daima teyakkuzda bulunmamız elzemdir.” ifadelerine yer verdi.

Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yusuf Alemdar, 27 yıl önce yapılanları lanetledi. Yıllardır bu davanın peşinde olduklarını vurgulayan Alemdar, “Bu oyunları, senaryoları çok gördük. Gençlerimize şunu söylemek istiyorum. Bilin ki, her ne hikmetse bu darbeleri yapanlar, yaptıranlar, destekleyenler, hep bir sloganla yola çıktı. Özgürlük ve demokrasi adı altında milletin özgürlüğünü ve geleceğini kararttılar. Onun için bugün de aynı süreci, senaryoyu yapmaya çalışanlara dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce konuşmasında, “Ramazan-ı Şerife yaklaştık. Gazze’deki zulme uğrayan kardeşlerimizin bir an önce kurtulmalarını, Lanet İsrail’in durmasını Rabbimden niyaz ediyorum. 60 darbesi, 80 darbesi, 28 Şubat darbesi tarihimizin kara lekesi olarak zihnimize kazınmıştır. İmam Hatipler kapatılsın denilerek evlatlarımızın elinden eğitim hakkının alındığını unutmayacağız. Üniversite kapılarında başları açtırılan kız kardeşlerimizin öğrencilerimizin acılarını unutmadık unutmayacağız. Bu darbeleri gerçekleştiren hainler, karşılarında hep milli iradeyi gördü. İnsan haklarımızı, inancımızı ve değerlerimizi elimizden alamayacaklarını her yerde ilan ettik.”  ifadelerine yer verdi.

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz konuşmasında, “Sayın Numan Kurtulmuş beyefendiyi Sakarya’da ağırlamaktan büyük onur duyuyorum. Sanayisi ve doğası ile ünlü olan Sakaryamızda birlik ve beraberlik ile kenetlenilmesi, üzerimize oynanan oyunu bozacaktır. İnanç özgürlüğü ve milli irade gibi değerlerin ayaklar altına alındığı 28 Şubat, demokrasi tarihimizde kara bir lekedir. İnsanlarımız acı ve gözyaşına mahkûm edildi. İnsan onuru hiçe sayıldı. Darbe zihniyetindeki kişiler, özgürlük ve demokrasi dersi almaktadır. 15 Temmuz’da da aynı şekilde demokrasimizin önü kesilmek istenmiş fakat vatandaşlarımızın sayesinde istediklerine ulaşamamışlardır. Kadim tarihimizden gelen misyonları yerine getirmek için her türlü mücadeleyi göstermeliyiz. Ülkemizin en müreffeh toplumlar arasında olmasını sağlamak en büyük şiarımızdır.’’ ifadelerine yer verdi.

TBMM Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş konuşmasında, “Bu güzel toplantıya ev sahipliği yapan Milli İrade Derneğine, bu programa ev sahipliği yapan SAÜ ve Sakarya Valiliğine teşekkür ediyorum. Çok partili siyasi hayata geçiş döneminden sonra, bedelini en ağır şekilde ödeyen ülkelerden biriyiz. 15 Temmuz’da da darbelerin karşısına çıkan bir milletin ferdiyiz. Rahmetli Menderes’i, Özal’ı, 28 Şubat’ta Erbakan’ı ve Rahmetli Yazıcıoğlu’nu rahmet ve şükranla anıyorum. Bu milli irade kahramanlarının hepsinin adını hatırlarız, fakat darbecilerin birçoğu tarihimizin sayfalarında silinmiştir. İstanbul Üniversitesi’nde o dönem yaşanan olayları çok yakından takip ettik, binlerce insanın sonu belli olmayan yolda sürüklendiğine tanık olduk. O günlerde yaşananlardan ders alarak, aynı olayları yaşamamak adına ders çıkarmamız gerekir. Demokrasi Türkiye’nin geleceği için olmazsa olmaz bir meseledir. 28 Şubat’ta yaşananları iyi şekilde algılamak gerekiyor. Hiç şaşmaz yargının olduğu bir günde, öteki tarafta mutlaka layık oldukları cezayı göreceklerdir. 28 Şubat dönemine gelmeden önce 90’ların başında dünyada bütün dış dengeleri değiştirecek gelişmeler oldu. Sovyetlerin çözülmesi ve ABD’nin tek devlet anlayışı o dönemde en önemli küresel gelişmelerdir. Tüm darbelerin arkasında dış güçler bulunmaktadır. 90’ların başında yaşananları hatırlatmak isterim. 3 gün arayla Sivas katliamı ve Başbağlar katliamının yaşanması bir tesadüf değildir. Bahriye Üçok ve Tarık Dursun cinayetleriyle ülkemiz bir kaos ortamına itilmek istendi. Şüpheli olaylarla Eşref Bitlis, Mardin Alay Komutanına yapılan suikastlerle ülkemizi kaos ortamına soktular. Siyaset itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Demokrasiye balans ayarı yaptık diyerek sokaklardan tankları geçirenler, rahmetli Menderes’i idam etmiştir. 12 Eylül’de siyasi partiler kapatılarak bütün siyasi liderler hapse atılmıştır. 28 Şubat’ta tam tersi oldu. O yüzden buna post modern darbe diyoruz. Geçmişte üniversitelerde irtica ile mücadele edin diyen rektörlerin yerine, artık üniversitelerimizde ilim ve bilim konuşuluyor” ifadelerine yer verdi.

Kurtulmuş, “28 Şubat aynı zamanda sosyolojik bir darbedir, Anadolu insanının kendi kendini yönetememesi istenmiştir. 28 Şubat darbesi komutanlarından Çevik Bir, mevcut hükümetin İsrail yanlısı tutumundan vazgeçtiği için bu darbeyi yaptıklarını ifade etmiştir. Bugün bu toplantıya gelirken dahi, İsrail yemek bulmak için toplanan insanların üzerine bomba attı ve yüzlerce insan şehit oldu. Bilimde sanatta her anlamda güçlü olmak zorundayız, bir daha bu topraklarda milletin sözünden başka hiç kimse söz söyleyemeyecektir. Darbelerde büyük bedeller ödeyen milletimizin önünde saygı ile eğiliyorum” ifadelerine yer verdi.

Program, topluca hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş program sonrası Rektörlüğe geçerek, Rektör Prof. Dr. Hamza Al’dan Üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Rektör Al birçok alanda öncü olduklarını belirterek, araştırma üniversitesi adayı ilan edildiklerini bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Genel Başkan Yarımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Çiğdem Erdoğan, Ertuğrul Kocacık, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse ve Ak Parti İl Başkanı Yunus Tever, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrah Doğan, Prof. Dr. Özer Köseoğlu, ve Prof. Dr. Özer Uygun ziyarette hazır bulundu.

Fotoğraf : Merve Yılmaz

Haber : Raşid Demirhan


705 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.