Stresle Başa Çıkma Eğitimi Verildi

Stresle Başa Çıkma Eğitimi Verildi
30.03.2015
891
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından Sapanca Anadolu Liseleri öğrencilerine stresle başa çıkma eğitimi verildi.

SAÜ Sosyal Hizmet Topluluğu’nun yürüttüğü ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı, “Gençlerle Geleceğe Yürüyüş” konulu proje kapsamında Sapanca Anadolu Lisesi ve Sapanca Şehit Albay Güner Ekinci Anadolu Liselerinde ‘Stres Yönetimi’, ‘Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri’ konulu seminer verildi.

Eğitim sürecindeki dezavantajlı ve sorunlu gençlerin, zararlı alışkanlıklardan korunması, sosyal, kültürel ve bilimsel aktiviteler yoluyla eğitim sürecine ve hayata katılımlarının artırılma hedeflenen proje kapsamında düzenlenen seminere, Sapanca Kaymakamı Gökhan Azcan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Dede, Okul Müdürü ve öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  Seminerde konuşan Kaymakam Azcan, üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin edindikleri bilgileri doğru kullanmalarını, strese kapılarak hata yapmamalarını ve başarı düzeylerinin artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Semineri veren Proje Koordinatörü ve Sosyal Hizmet Topluluğu Akademik Başkanı Doç. Dr. Yusuf Genç,  stresin dış veya iç etkenleri ile bu etkenlerin organizmada yarattığı değişiklik ve tepki konusunda bilgi verdi. Bünyedeki fizyolojik veya psikolojik gerginlik durumunun, yapılan işe uyum sağlamayı engelleyebileceğini ve zaman zaman her insanın böyle durumlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Stres yaşamamak, daha büyük stres nedeni

Stresin bir heyecan durumu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Genç,  “Heyecan organizmayı, kasları ve beyni harekete geçirir, ilgiyi artırır, kontrol altına alındığında insana güzel işler yaptırır, kontrolden çıktığında güzellikleri yok eder. Stres verici hiçbir yaşantının olmaması daha büyük bir stres kaynağıdır. Öğrencilerimiz geleceklerine ve hayallerine yön verecek olan üniversiteye giriş sınavında elbette heyecanlanacak. Bu durum sınav stresidir. Stres ileri seviyeye gittiğinde kaygılara yol açar ve insana hatalar yaptırır. Çocuklarımız, ergenlik sorunlarıyla, okul ders başarılarıyla, aile ve sosyal çevreye uyum süreciyle, arkadaş ve akran baskısının tesirleriyle, internet, cep telefonu ve televizyonun çekici varyantlarıyla uğraşırken bir de hayatlarına yön verecek olan üniversite sınavı ile karşı karşıya kalarak yoğun bir koşturmaca yaşamaktadırlar. Gelişim aşamasında olan genç bünyenin bunu taşıması elbette zordur. Ama başarılamayacak bir şey değildir” diye konuştu.

Doç. Dr. Genç, stresin zihinsel olarak¸ unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, organize olamamak, zihin karışıklığı, ilgi azalması, matematik hataların artması, zihinsel durgunluk gibi sonuçlar doğuracağını söyleyerek,  “Edinilmiş davranış kalıplarına ve zihinsel özelliklerine göre stres karşısında psikolojik tepki olarak; geri çekilme, kabullenme, karşı koyma, korku, endişe, depresyon gibi duygusal problemler ortaya çıkabilir” dedi.

Sınav stresi ile başa çıkmanın yolu

Ailelerin baskı ve beklentilerinin de öğrencilerin stresini arttırdığını dile getiren Doç. Dr. Genç, “Soğukkanlı olmaya çalışın, sınavı kazanamadığınız takdirde başka kapıların açılabileceğini düşünün, aile ve çevre baskısı yerine kendiniz özen gösterin. Düşüncelerinizi ve kendinizi kontrol etmeye, kendi kendinize telkinler yapıp rahatlamaya, dikkatinizi başka noktalara odaklamaya, köprü objeler kullanmaya, kendinizle barışık olmaya özen gösterin. Unutmayın bu sınavda başaran ve başaramayanlar olacak ve yalnız değilsiniz. Sevincinizin de üzüntünüzün de ortakları olacaktır” şeklinde konuştu.

30/03/2015 – MA
891 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.