STMF Seramik ve Cam Bölümü Sıfır Atık Hedefleri

STMF Seramik ve Cam Bölümü Sıfır Atık Hedefleri
29.03.2024
648
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sıfır Atık hedefi doğrultusunda ilerlemeye devam etmektedir. Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü lisans ve lisansüstü ders içerikleri ve uygulama atölyeleri sıfır atık ve sürdürülebilirlik çerçevesinde çevreye, doğaya ve insana zarar vermeyecek şekilde yürütülmektedir.

Bu kapsamda birçok uygulama örneği bulunan Seramik ve Cam Bölümü’nde atık hammaddelerin değerlendirildiği geri-ileri dönüşüm çalışmaları yapılmaktadır. Yıllar önce seramik fabrikasının atığı olarak hibe edilen yaklaşık 10 tonluk kil, yeniden reçetelendirilerek bir yıl süren deneyler sonucunda 1250°C’ye dayanıklı sıvı porselen çamuru geliştirilmiştir. Bu çamur halen derslerde kullanılmaktadır. Çevreye ve bütçeye önemli düzeyde katkı sağlayan porselen çamuruyla üretilen bölüm öğrencilerinin çalışmaları birçok yarışmada farklı seviyelerde ödüller almış, akademik personelin eserleri ise ulusal ve uluslararası düzeyde birçok sergi ve yarışmada yer alarak üniversitemizin tanıtımına katkı sağlamıştır.

Seramik Anasanat Dalı yüksek lisans programında iki dönem boyunca yürütülen “Atık Malzeme ile Seramik Form Uygulamaları” dersi kapsamında metal sanayisinden elde edilen inorganik atık malzemeler, farklı yüzde oranlarındaki katkılarıyla seramik bünyelerde değerlendirilmektedir. Sakarya ve çevre illerde üretim yapan metal sanayiden tedarik edilen krom, alüminyum, çelik, demir ve tel atıkları ile seramik çamurları hazırlanmaktadır. Deney tabletleri pişirim sonrası su emme, küçülme ve plastiklik testlerine tabi tutulmakta, yapısal özellikleri açısından tasarıma uygun olan bünyelerle üç boyutlu form uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda yapılan öğrenci çalışmaları ile Sakarya Üniversitesi tarafından 2022 yılında düzenlenen Sıfır Atık Temalı Sanatsal Tasarım Yarışması’nda öğrencilerimizden Fatma Sena Başar ödül almış, Nurgül Acıbal, Beyza Turan, Selin Ayar ve Lütfiye Güre ise eserleriyle sergilemeye layık görülmüştür.

 
648 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.