Siz De Ar-Ge Yapabilirsiniz

Siz De Ar-Ge Yapabilirsiniz
17.02.2012
1.239
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve SAÜ-Teknokent işbirliği ile 17 Şubat Cuma günü ‘Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz’ çalıştayı düzenlendi.

Sakarya sanayicisi ile akademisyenleri bir araya getirerek AR-GE çalışmalarına hız katacak “Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz” çalıştayı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, çok sayıda iş adamı ve akademisyenlerin katılımıyla SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Dünya İle Rekabet Yeni Fikirlerle Mümkün

Açılış konuşmasını yapan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye’nin 2023 stratejik hedeflerine ulaşması için Sakaryalı sanayiciler olarak çalışmalara başladıklarını ve bu çalışmaların odağında Ar-Ge projelerinin yer aldığını kaydetti.

Dünyanın sürekli değiştiğini ve dönüştüğüne dikkat çeken Kösemusul, Sakarya sanayicisinin de bu dönüşümün içinde yer alması gerektiğini vurguladı, “Biz kentimizdeki KOBİ’lerin, girişimcilerin katma değeri yüksek ürünler üretmesini, dünya ile rekabet etmesini istiyoruz. Bunun yolu da yeniliklerden, çarpıcı fikirlerden geçiyor. Bunun için inovasyon ve ürün geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar başlattık” dedi.

Ar-Ge Projelerine Akademisyen Desteği

Kösemusul’un ardından kürsüye gelen SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, bu projenin ‘Sakarya Fark Grubu’ adında gönüllü girişimcilerin çabalarıyla ortaya çıktığını dile getirdi. “Türkiye’de son zamanlarda ciddi bir Ar-Ge rüzgârı esiyor. Bizler de ilimiz ve bölgemiz sanayisinin bu projelerden yararlanması hedefi ile çalışmalarımıza başladık. Amacımız hem üniversitemizde hem de ilimizde ileri teknoloji uygulamalarına ağırlık vermek ve bu doğrultuda ilerlemek” diyen Üstel, amaçlarının Ar-Ge projeleri hazırlamak isteyen firmalara akademisyenlerin desteği ile bu hedeflerine yardımcı olmak ve sanayi-üniversite işbirliğine yönelik bir model oluşturmak olduğunu kaydetti.

Sanayiciler için Sakarya’nın jeopolitik olarak  çok iyi noktada olduğuna dikkat çeken Üstel, İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi otomotiv ve diğer sanayi kollarının tam ortasında duran bir Sakarya’nın Ar-ge ve ileri teknoloji uygulamaları için çok avantajlı bir konumda olduğunu vurguladı.

40 Proje 40 Akademisyen

Proje süreçleri hakkında bilgi veren Üstel, ilk aşamada firmalardan gelen talepleri topladıklarını ve sektörlere dağılımını yaptıklarını söyledi. Bugün (17 Şubat), firma yetkilileri ile akademisyenlerin tanışacaklarını söyleyen Üstel, “son aşamada ise, tasarlanan projeler yazılacak ve teslim edilecek” diye konuştu. Üstel, “eğer projeler uygun görülürse TUBİTAK, KOSGEB, gibi ilgili kamu fonlarına yönlendirecek veya yeniden revize edilecek” dedi.

Sloganlarının; “Bire bir markaj: 40 firma=40 akademisyen” olduğunu söyleyen Üstel, şimdilik 40 proje belirlediklerini ancak zamanla gerekirse bu sayının çok daha fazla olabileceğini söyleyen Üstel, “Hedefimiz 40 projenin tamamının yüksek bir yüzde ile kabul edilmesini sağlamak” diye ekledi.

Sanayi İle İşbirliğinde Üniversite Eğitimi

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, Ar-Ge adına söylenecek ne varsa söylendiğini, artık icraat yapmanın zamanı geldiğini söyledi. Elmas, son dönemde Türkiye’de de dünyaya paralel olarak üniversite algısının değiştiğini ve daha çok sanayi ile işbirliği içinde, paydaşlarıyla birlikte hareket eden bir üniversite algısının oluştuğuna dikkat çekti.

Sanayiciye kalifiye elaman yetiştirmek noktasında üniversite olarak sürekli yeni çalışmalar yaptıklarına değinen Elmas, bu kapsama bu yıl meslek yüksekokullarına yönelik 3+1 modeli getirdiklerini vurguladı. Bu model sayesinde hem sanayicinin ihtiyacı olan kalifiye ara elaman yetişmiş, hem de öğrencilerin tecrübeli bir şekilde mezun olacaklarını dile getiren Elmas, şöyle konuştu: “Sanayicinin ara eleman açığını kapatmak ve öğrencilerin pratik eğitim almalarını sağlamak amacıyla ön lisans öğrencilerine yönelik bir yarı dönem devam edecek bir staj programı düzenledik. Bu çalışma üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde de çok önemli bir yer teşkil ediyor.”

Tezler, Sanayicinin Sıkıntılarını Çözecek

Üniversitelerde yazılan tezlerin tozlu raflarda kaldığını, sadece yazılması için yazıldığına dikkat çeken Elmas, bu olumsuz durumu aşmak için sanayi ve sanayicinin sıkıntıları ve benzeri konularını da dile getiren tezlere destek verildiğini ve ayrıcalık tanındığını belirtti.

Eğitim ve öğretimde şeffaflaşmaya önem verdiklerini, üniversitenin tüm paydaşlarıyla birlikte hareket ettiklerine değinen Elmas, bu amaçla fakülteler eve bölümlere Makine, İnşaat gibi oda temsilcileri, sanayici ve diğer meslek kuruluşlarıyla çalışmalarını teşvik ettiklerini vurguladı.

Hedef Dünyanın İlk 10 Ekonomisi

“Ar-Ge ve inovasyon konusunda çığır açıcı ve ön alıcı bir toplantıda bulunmaktan onur duyuyorum” diyen, çalıştayın onur konuğu olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise, dünya ekonomisinde öne çıkmanın Ar-Ge ve inovasyon yatırımları ile mümkün olacağına değindi.

Türkiye’nin 2023 yılı hedefinin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak olduğunu söyleyen Kavranoğlu, “Bugün ilk 10 ekonomide dünyanın en büyük ekonomileri yer alıyor biz bunların iki tanesini geride bırakmalıyız” dedi.

Türkiye’nin 2000 yılından itibaren ihracatın arttığını değinen Kavranoğlu, yine de  Almanya ile karşılaştırıldığında bunun yetersiz olduğuna dikkat çekti. Kavranoğlu, şöyle konuştu: “Bizimle nüfusu ve yüzölçümü aynı olan Almanya’ya baktığımızda geçen yıl 1,5 trilyon dolar ihracat yaptığını görüyoruz. 2023, ihracat hedefimiz 500 milyar dolar; Almanya’nın bugünkü durumunun üçte biri.

Almanya’nın Seviyesine Ar-Ge ve İnovasyonla İle Çıkarız

Almanya’nın seviyesine çıkmak için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğine değinen Kavranoğlu, Türkiye’nin düşük ve orta teknolojisi ile şu anda bulunduğu noktadan ileriye gitmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kavranoğlu, “500 milyar ihracat hedefine ulaşmak için Ar-Ge’nin ve inovasyonun yüksek katma değerli teknolojinin öne çıktığı bir sanayiye sahip olmamız gerekiyor. Ve sanayimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Sadece sanayiyi dönüştürmek de yeterli değil entegre olarak tüm sanayi paydaşlarımızı yeniden tanımlayarak bir eko sistem kurmalıyız. Ar-Ge ve inovasyonlu sanayiyi yakalamamız, bugünkü şartları Ag-Ge ve inovasyona dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

Akademisyenler Proje Başına 2 Bin TL Alacak

Üniversite ve sanayi işbirliğine dönük teşvik edici projeler geliştirdiklerine değinen Kavranoğlu, “Biz üniversitelerle sanayiyi bir araya getirmeliyiz. Örneğin öğretim üyeleri potansiyel gördüğü işletmelere gidecek, proje yazacak, Ar-Ge yapılmasına ön ayak olacak. En fazla 3 şirkete danışmanlık yapabilecek olan bu hocalara şirket başına 2 bin TL ödeme yapmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla şirketin kazancını artıracak girişimde bulunan ve reel ekonomiye katkı sağlayan bu hocaların maaşı o zaman 3 bin TL değil 8-9 bin TL olacak” dedi

Dünyadaki bilimsel gelişimleri sürekli takip ettiklerini dile getiren Kavranoğlu, bu amaçla Bilim ve Teknoloji elçilikleri açacaklarını dile getirdi. Kavranoğlu, şöyle konuştu: “Bakanlık olarak dünyadaki bütün Türk bilim adamlarını bir Ar-Ge ve bilim teknoloji ekibinin bir parçası olarak düşünüyoruz bu anlamda önümüzdeki günlerde dünyanın çeşitli yerlerinde dört bilim teknoloji elçiliği açacağız. Amacımız dünyadaki tüm bilimsel gelişmeleri Türkiye’ye aktarmak ve bilgi alışverişini kolaylaştırarak akıcı hale getirmek”

Ar-Ge Çalışmalarında En Önemli Faktör: İnsan

Kavranoğlu, ardından kürsüye gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, Ar-Ge çalışmalarında insan faktörünün önemine dikkat çekti. Büyük, “Teknoloji üretebilmek için insan kaynağı, finans kaynağı ve talep unsurlarının bir arada bulunması gerekmektedir” dedi. İnsan faktörünü üniversiteler olduğunu, finans boyutunun ise firmalar tarafından tamamladığını kaydetti.

“Ar-Ge, firmaların ve devletlerin en üst yöneticileri tarafından sahiplenilmesi gereken bir kavramdır. Ancak bu şekilde toplumsal farkındalık ve AR-Ge bilinci oluşturulabilir” diyen Büyük, bu amaçla Ar-Ge yapmak isteyenlere özendirici bir ortam ve koşulların sunulması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemine binaen SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’na bir tablo takdim etti. Konuşmacı ve konukların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesinden sonra SAÜ Rektör Yardımcısı Fatih Üstel’in başkanlığında, KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır ve TÜBİTAK TEYDEP Başkan Vekili Fatih Bilal Yülek’in katılımıyla çalıştayın ilk oturumu yapıldı.

Türkiye’deki İşletmelerin %97’si KOBİ

Türkiye sanayisi hakkında bilgi veren KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır, Ar-Ge departmanı olan firmaların genel anlamda büyük sanayi kuruluşları olduğunu buna karşın, Türkiye’deki sanayi işletmelerinin %97’sinin küçük ve orta işletmeler olduğunu belirtti. Bu nedenle bu işletme sahiplerine ‘Ar-Ge yapın’ demenin hayal olduğunu söyleyen Şatır, şunları söyledi: “Firmanın sahibi hem mühendisi hem de muhasebecisidir. Bu durumda bu insana nasıl ‘Ar-Ge departmanı kurun’ diyebilirsiniz?” Böyle bir düşüncenin ütopya olduğuna dikkat çeken Şatır, çözümün üniversitelerin işbirliği ile projeler yapmaktan geçtiğini vurguladı.

TÜBİTAK TEYDEP Başkan Vekili Fatih Bilal Yülek ise, “Elimizde para var, ama proje yok” diyerek, Ar-Ge yapmak isteyen; projesi olanlara her türlü desteği verdiklerini söyledi.

Oturumun sonunda katılımcılara birer tablo hediye edildi. Yülek’in tablosunu SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas verirken, Şatır ise, tablosunu Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün elinden aldı.

Teknokent Sanayici ve Üniversite Arasında Bir Arayüz

Çalıştayın son oturumunun da ise,  oturum başkanı SAÜ Rektör Yardımcısı Fatih Üstel ve “Siz de Ar-Ge yapabilirsiniz” çalıştayının paydaşları SATSO Kobi Müdürü Fikret Yurtsever ve SAÜ Teknokent A.Ş. Müdürü Tunahan Kırktepeli  vardı.

Teknokent ve Proje hakkında bilgi veren SAÜ Teknokent A.Ş. Müdürü Tunahan Kırktepeli, “Teknokent, sanayici ve üniversite arasında bir arayüz olacak” dedi. Kırktepeli, üniversite ve sanayi arasında köprü göreve görecek bir kurum olduklarını, çünkü hem akademik dili hem de sanayicinin dilini bildiklerini ve bu iki kesimi bir araya getirebildiklerini vurguladı.

Çalıştayın sonunda SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel’e bu projenin hayata geçmesine katkısından dolayı bir tablo hediye etti.

17/02/2012 – AB

 

 
1.239 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.