Sektörün Uzmanları Havacılık ve Uzay Zirvesinde Buluştu

Sektörün Uzmanları Havacılık ve Uzay Zirvesinde Buluştu
04.04.2023
1.523
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fikir ile Gelecek Topluluğu tarafından havacılık ve uzay sektörünün önde gelen isimlerinin konuk edildiği “Havacılık ve Uzay Zirvesi” isimli bir etkinlik düzenlendi.

Çevrimiçi olarak iki oturumda gerçekleştirilen etkinliğe; Hello Space CEO’su Muzaffer Duysal, TÜBİTAK Space-Kıdemli Uzman Araştırmacısı Eda Ersöz, Türkiye Uzay Ajansı Uzay Sistemleri ve Araçları (TUA) Daire Başkanı Ali Baygeldi, Turkish Aerospace Şef Mühendisi Necmi Kara, TÜBİTAK Uzay Ay Araştırma Programı Proje Yöneticisi Burak Yağlıoğlu ve NASA Astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Hello Space CEO’su Muzaffer Duysal konuşmasına Hello Space’in çözüm bulduğu alandan bahsederek başladı. Bu alanda uydular aracılığıyla iletişimin sağlandığını dile getirerek Hello Space’in ürettiği uyduların en küçük boyda olduğu için büyük uydular kadar maliyetli olmadığını söyledi.  Firmanın amaçlarına değinen Duysal, 80 tane uydu atarak müşterilerine saat başı veri hizmeti sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Konuşmasına TÜBİTAK’ın uzayda yaptığı faaliyetlerden bahsederek başlayan TÜBİTAK Kıdemli Uzman Araştırmacı Proje Yöneticisi Eda Ersöz uydunun ne olduğu, kullanım alanları ve milli uydularımız hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sadece uydu yapmadıklarını ve çeşitli görevleri de oılduğunu söyleyen Eda Ersöz, TÜBİTAK’ın ilk uydusunu 2003 yılında yaptığını ve 2011 yılında yörüngeye fırlattığını belirtti.

Türkiye Uzay Ajansı Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi, TUA’nın görevlerini düzenleme, planlama, teknik ve idari olmak üzere 4 alt başlığa ayırarak bunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Baygeldi 5 tane çalışma bulunduğunu TUA’nın da bu çalışmalara katılarak uluslararası hukuk gelişmelerin ülkemize yansımasını analiz ettiklerini belirtti. Son olarak Milli Uzay Programı kapsamında 10 hedef belirlediklerini aktararak bu hedefler hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğin 2. oturumu Turkish Aerospace Şef Mühendis Necmi Kara’nın konuşmasıyla başladı. Necmi Kara ilk olarak TUSAŞ hakkında bilgiler verdi. TUSAŞ’ın kuruluş amacından ve çalışanlarına tanıdığı ayrıcalıklardan bahsetti. Uçakların ön tasarım fazı ve detay tasarım fazına değinen Necmi Kara, “En önemli kararlar tasarım fazında verilir.” diyerek önemini vurguladı. Kara tasarımdan sonra üretim aşamasını sunarak ürünün yapılış sırası belirlemenin önemli olduğunu vurguladı.

TÜBİTAK Uzay Ay Araştırma Programı Proje Yöneticisi olan Burak Yağlıoğlu, Ay’ın yeniden keşfi gündemde diyerek Ay’ın özelliklerinden ve Ay-Derin Uzay Lojistiğinden bahsetti. Ay’daki ülkelere de değinen Burak Yağlıoğlu, Ay’ın stratejik konumunun artacağını ve bizim de bunun peşinden koşacağımızı söyledi. Ay Programı Projesinin ilk hedefi Ay’ın yüzeyine ulaşmak olduğunu söyleyerek projenin amaçlarından bahsetti.

NASA astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız, “Su ilk güneş sisteminde var mıydı?” sorusuyla çalışmalarına başladıklarını ve molekülleri anlamaya çalıştıklarını belirtti. Bunun sonucunda Dünya’daki suyun güneş sisteminin oluşumundan meydana geldiğini bulduklarını açıkladı. Bir diğer çalıştığı konunun derin uzaya giden araçların frekanslarının tahsili olduğunu söyledi. İletişimin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Umut Yıldız, NASA gibi büyük kurumda çalışmanın dezavantajlarından ve avantajlarından bahsetti.


1.523 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.