SAÜ’den Evde Bakım Alan Hasta Yakınlarına Web Tabanlı Aile Destek Programı

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesince başlatılan projede, yatağa bağımlı hastalara bakım veren aile bireylerine destek verilecek.

SAÜ’den Evde Bakım Alan Hasta Yakınlarına Web Tabanlı Aile Destek Programı
19.11.2019
1.841
A+
A-

Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yurdanur Dikmen ve Arş. Gör. Fatma Tanrıkulu tarafından yürütülen doktora tez projesi kapsamında, Yenikent Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri birimine kayıtlı olan yatağa bağımlı hastalara bakım veren aile bireylerine yönelik ‘Aile Destek Programı’ başlatıldı.

SAÜ Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen “Yatağa Bağımlı Hastalara Bakım Veren Bireylere Yönelik Hemşire Liderliğinde Vaka Yönetimi Modeline Temellendirilmiş Aile Destek Programının Geliştirilmesi ve Etkisinin Değerlendirilmesi”  başlıklı doktora tez projesi, beş aşamalı olarak yürütülecek. Bakım verici bireylere destekleyici multidisipliner bir eğitim programının (hemşire, hekim, diyetisyen, konuşma terapisti, psikoterapist, sosyal çalışmacı) verilmesi planlanan proje kapsamında, bunun yanı sıra açıklayıcı videolarla desteklenmiş web tabanlı eğitim ve danışmanlık sistemi oluşturulacak.

Projede araştırmacı olarak çalışan Arş. Gör. Fatma Tanrıkulu, Yenikent Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri ekibinin de desteğiyle ev ziyaretleri yaparak, proje hakkında aileleri bilgilendirdi ve proje faaliyetlerine başladı.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Yurdanur Dikmen, “Ülkemizde sosyokültürel yapı itibariyle bakım gereksinimi olan bireylerin evde bakımı yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremeyen bu hastaların beslenme, boşaltım, hareket ve tedavilerinin uygulanması gibi öz bakım gereksinimleri, hastaya bakım veren aile bireyleri tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle evde bakım alan hasta ve yakınlarının bulundukları ortamda desteklenerek, sosyal yaşama ayak uydurabilmelerini sağlamak, böylece toplumsal entegrasyonlarını gerçekleştirmek, aile üyeleri ve özellikle de bakım verici birey üzerindeki yükü hafifletmek son derece önemlidir. Başlattığımız bu proje sayesinde bireylerin kurum bakımı sonrasında evde bakımının sürekliliği ve koordinasyonu sağlanacak olup, bakım vericilerin sorunlarının giderildiği ve eğitim gereksinimlerinin karşılandığı, aynı zamanda da maliyet etkili bir evde bakım hizmet modeli ile bakım vericiler desteklenecektir” ifadelerini kullandı.

Projenin uygulama birimi olan Yenikent Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Adil Murat Akgül ise, “Projenin hastanemiz bünyesinde yürütülmesinden büyük memnuniyet duymaktayız. Son yıllarda evde sağlık hizmeti almak isteyen hasta sayısı hızla artmaktadır. Bu proje ile evde sağlık hizmeti alan hastalar bilgiye daha hızlı ulaşım sağlayacak, hasta ve ailelerin eğitim gereksinimleri de bu doğrultuda daha etkin karşılanmış olacaktır” dedi.

19-11-2019 / ST


1.841 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.