SAÜ’den Dev Proje

SAÜ’den Dev Proje
07.11.2012
594
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İmplant Merkezi kuruyor, milyonlarca dolar katma değer Türkiye’de kalacak.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Türkiye’de ilk kez Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi (Orto-Dent-Mer) kuruyor.

Sakarya Üniversitesi’nin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)’nın desteğiyle kuracağı merkezde, öncelikle Türkiye’de ticari olarak satılan dental ve ortopedik implantların tasarımı, yüzey kaplama işlemleri, muhtelif performans ve canlı hayvan deneyleri, gerçekleştirilecek.

Türkiye’de bir ilk

SAÜ tarafından 350 metrekarelik bir alana kurulması planlanan merkez bünyesinde Türkiye’de henüz bulunmayan Vakum Plazma Sprey Kaplama Ünitesi, Sterilizasyon ve Temiz Odası yer alacak. Merkez içinde ayrıca hali hazırda faaliyette bulunan, 6 milyon TL’lik bir lojistik destek ünitesi de bulunuyor.

Proje ekibinde Makine ve Metalurji Mühendisliği öğretim üyeleri yanında temel bilimci biyolog, farmakolog, diş hekimi ve ortopedistler görev alacak ve kurulacak merkez, açık bir laboratuar (Open Lab) gibi hizmet verecek.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte milyonlarca dolar değerindeki katma değeri yüksek implant ve protez parçalar ülkemizde kaplanmaya başlayacak, ülkemizde gerek kısmen fason olarak üretim yapan gerekse yurt dışından ithalat yapan firmalar için yeni tasarımların oluşturulması, özel kaplama işlemleri ve performans testleri gerçekleştirilebilecek.

Biyomedikal Teknolojiler İthalata Dayalı

Proje hakkında bilgi veren SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, kurulacak merkezle implant kaplamalarının uygun maliyette üretilebilir kılınacağını ve insanımızın bu malzemelere daha kolay şekilde ulaşmasının mümkün olacağını söyledi.

Biyomedikal teknolojilerin ülkemizde ithalata dayalı olduğunu belirten Üstel “Ülkemiz dünya üzerinde biyomedikal Pazar bakımından ilk 30 ülke arasında yer alıyor. Ancak bu Pazar büyüklüğü ithalata dayanmakta olup ülkemizin sağlık harcamaları yıllık 35-40 milyar dolara ulaşmıştır. Bu pazardaki oyuncularımız genellikle KOBİ niteliğinde işletmeler olup yapılan biyomedikal saha ihracatları ithalatı karışmaktan çok uzaktır” şeklinde konuştu.

Ülkemiz için vazgeçilmez öneme sahip

Ortopedik implant sahasındaki araştırmaların ülkemiz için vazgeçilmez öneme sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Üstel “Ülkemizde son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 572 bin vatandaşımız yaralanmış ve büyük bir kısmı ortopedik tedaviye ihtiyaç duymuştur. Temel tedavi uygulaması olan ortopedik ve dental implant uygulamaları bir çok vatandaşımızın ekonomik olarak ulaşabileceği noktadan uzaktır. Hem dünyadaki hem de ülkemizdeki ekonomik boyutu yıllık milyonlarca doları bulan bu sahadaki bilimsel ve ticari çalışmaların arttırılması ülkemiz açısından son derece önemlidir. Ortopedik implant araştırmaları ülkemiz için vazgeçilemez ve ertelenemez bir öneme sahiptir” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nin bu projeyi gerçekleştirecek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatih Üstel “DPT, TÜBİTAK, BOREN gibi köklü kuruluşlardan çeşitli yıllarda alınan projeler ile yaklaşık 5 Milyon TL bir yatırım ile kurulan SAU-TESLAB ile robotik ve bilgisayar kontrollü kaplama sistemleri yanı sıra karakterizasyon cihazları bulunan bir laboratuar altyapısına sahibiz. Doktora ve master öğrencilerimiz laboratuarda aktif olara bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Bunun dışında muhtelif üniversitelerden gelen araştırmacılar ile yapılan bilimsel çalışmalar ile yetişmiş ve yoğun bilgi birikimine sahip insan gücü ile çalışmaktayız.” Şeklinde konuştu.

3.2 Milyon TL’lik  Bölgesel Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi Projesi’nin 2 milyon TL’lik kısmını MARKA karşılayacak. Kalan kısım SAÜ bütçesinden karşılanacak. SAÜ ayrıca personel, malzeme, ekipman, bina desteği sağlayacak. Proje 24 ayda tamamlanacak.

Projenin protokol imza töreni 8 Kasım 2012 Perşembe günü Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA’da yapılacak.

07/11/2012 – HM
594 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.