SAÜ’de Libya ve Türkiye İlişkileri Konuşuldu

SAÜ’de Libya ve Türkiye İlişkileri Konuşuldu
14.12.2022
796
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu tarafından “Libya’da Değişen Dengeler ve Türkiye ile İlişkiler” isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa ORSAM Kuzey Afrika Araştırmacısı Fuat Emir Şefkatli konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasına konferans ve davet için üniversitemize teşekkürlerini ileterek başlayan Şefkatli Libya’daki terör yapısı, nüfus ve otorite boşluğunu anlattı.

Konuşmasında Libya’daki nüfus yoğunluğundan bahseden Şefkatli, “Ülkenin güneyinde çöl iklimi hâkim. Bundan dolayı insanlar kıyı kısmında yaşamayı tercih ediyorlar. Ülkenin batı kısmı hem ekonomik hem sosyal anlamda ülkeyi kalkındırıyor.” dedi.

Ülkedeki kabile ağlarını anlatan Şefkatli, milis güçlerin bazılarının bu kabileler tarafından desteklendiğini söyledi. Nüfusun yüzde kırkının resmi olarak devlet için çalıştığını söyleyen Şefkatli atama ve kurumun oluşmasında kabilelerin Libya’da önemli bir unsur olduğunu belirtti.

İşgal ve siyasi kriz yüzünden bölgede yeni bir kurumun kurulamayacağını vurgulayan Şefkatli Libya’nın kaynak ve sektör gelirinin olmadığını ve tek gelir kaynağının petrol olduğunu ifade etti. Petrolün ülke ekonomisine katkısının yanında krize yol açabileceğini aktaran Şefkatli “Libya’da bir petrol hilali bölgesi var. Ülke petrol kaynaklarının yüzde seksenini buradan karşılıyor. Petrol tesisleri doğu kısımda bulunuyor ama kazancın gittiği Merkez Bankası ve Ulusal Petrol Şirketi başka bir hükümetle yönetilen batı kısmında kalıyor. Bu durum ülkede petrolü siyasal bir silah haline getirebiliyor.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda Libya ve Türkiye ilişkilerini anlatan Şefkatli yapılan antlaşmaların Libya’nın yararına olduğunu aktardı.

Konferans teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

Haber: Buse Sıla Senemcan

 

 

 

 

 

 

 

 
796 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.