SAÜ’de “Beyin Ölümü ve Organ Bağışı” konuşuldu

SAÜ’de “Beyin Ölümü ve Organ Bağışı” konuşuldu
27.12.2023
1.337
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü (TOKAS) ve Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin katkılarıyla “Beyin Ölümü ve Organ Bağışı” etkinliği gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan SAÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Acar, beyin ölümü, organ nakli, organ naklinin hangi durumlarda yapıldığından ve bu sürecin prosedürlerinden bahsetti. Doç.Dr. Türkan Acar, ölümün daha korkulan boyutu olan beyin ölümünü anlatarak, “Derin komanın oturduğu ve geri dönüşü olmayan beynin geri dönüşümsüz kaybına beyin ölümü denir. Beyin ölümü gerçekleşen kişiler, hastane şartlarında takibi olan derin koma halinde ve uyaranlara yanıt vermeyen kişilerdir” dedi. Organları zamanında bağışlamanın neden önemli olduğunu anlatan Acar, organ naklinin kişinin kendi iradesiyle hayattayken vermiş olduğu bir karar olduğunu söyleyerek bunun hayat kurtaran bir tedavi biçimi olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de organ naklinin yanlış anlaşıldığını ve doğrusunun bilinmediğini söyleyen Acar, haliyle ülke genelinde organ naklinin yüzde 22 oranında olduğunu belirterek sayının azlığına dikkat çekti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan konuşmasında yapılan program sayesinde beyin ölümü ve organ bağışı hakkında öğrencilerde farkındalık oluşmasını temenni etti. Doğan, bu konu ile alakalı farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılmasının gerektiğini ifade etti.

Etkinlik sorular ve belge takdimiyle sona erdi.

Haber ve Fotoğraf : Selin IŞIK

 

 
1.337 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.