SAÜ’de Bağımlılıkla Mücadele Zirvesi gerçekleştirildi

SAÜ’de Bağımlılıkla Mücadele Zirvesi gerçekleştirildi
11.12.2023
601
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Genç Yeşilay Öğrenci Topluluğunun düzenlediği Bağımlılıkla Mücadele Zirvesi, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Zirvenin ilk oturumunda Yeşilay Eğitim Müdürü Arif Hakan Çetin ve Uzman Klinik Psikolog Kerem Gümüş konuşma yaptı. Yeşilay Eğitim Müdürü Arif Hakan Çetin bağımlılıkları anlama ve Yeşilay çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Uzman Klinik Psikolog Kerem Gümüş ise ilişkide bağımlılık konusunda bilgi aktarımında bulundu.

Zirvenin ikinci oturumunda  konuşmacı olarak Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz ve Doç. Dr. Psikiyatrist Özlem Kızılkurt yer aldı.  Dijital bağımlılık hakkında katılımcılara bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, “Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma özelliği kişideki yüksek haz duygusuyla ilişkilidir” dedi.  Dijital kumar, telefon ve sosyal medya bağımlılığına değinen Yılmaz, yeni nesil bağımlılıklarda dijital detoksun tedavi olabileceğini söyleyerek, “Bakmak istediğinizde kendini durdurun, ailenizle daha çok vakit geçirin, haftanın 1 günü hiçbir teknolojik aletle ilgilenmemeye çalışın, faydalı aktivitelere yönelin” şeklinde öneriler verdi.

Oturumun ikinci konuşmacısı olan Doç Dr. Psikiyatrist Özlem Kızılyurt uyuşturucu maddeler ve bu maddelerin sınıflandırılması hakkında bilgi verdi. Uyuşturucu madde kullanımının belirtilerine değinen Kızılyurt, kişilerde gözlemlenebilecek etkileri ağız kuruluğu, konuşkanlık, neşelilik, algılarda değişiklik ve konsantrasyon azalması olarak sıraladı. Bağımlılığın da diğer hastalıklar gibi tıbbi bir vaka olduğunu söyleyen Doç. Dr. Psikiyatrist Kızılyurt, “Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Beyinde bir değişim yaratır. Herkeste olabilir; dine, eğitime, yaşa bakmaz. Çevrede kullanım varsa bağımlılık ihtimali yüksektir. Çok katı ve çok sınırsız aile tutumları da bağımlılıkta risk faktörüdür” şeklinde konuştu.

Doç Dr. Özlem Kızılyurt bağımlılıkta beyinde 2 alanın önemine dikkat çekerek “Beynin ön tarafı yapma, bunu içme derken beynin orta kısmı dopamin için maddenin kullanımı ister. Bağımlılık yapan maddeler beynin ön tarafının sesini duyulmamasını sağlıyor” dedi. İyileşme dönemlerini sıralayan Kızılyurt, sürecin “Yoksunluk aşaması, erken iyileşme aşaması, uzamış iyileşme aşaması, yeniden yapılanma aşaması” şeklinde ilerlediğini belirtti.

Bağımlılıkla mücadele zirvesi konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sonlandı.

Haber ve Fotoğraf : Dilek Erol


601 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.