SAÜ ve AGDAŞ Ortaklığında Yerli Gaz Durdurucu

Sakarya Üniversitesi ve Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş. (AGDAŞ) iş birliğinde doğalgaz hatlarının hasar görmesi durumunda gaz akışını durduracak bir ürün geliştirildi.
SAÜ ve AGDAŞ ortaklığında üretilen ürün ile doğal gaz servis hatlarının kopması veya hasar görmesi durumunda ortaya çıkan aşırı doğal gaz akımı durdurulacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca ödüle layık görülen gaz durdurucu ürününün tanıtımı için düzenlenen törene Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan da katıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, burada yaptığı konuşmasında uzun bir süredir Ar-Ge çalışmalarında teknik boyutların sektörle nasıl buluşturulacağı konusunun analizini yaptıklarını dile getirdi. STM iş birliğiyle “Endüstriyel Kontrol Sistemleri Tabanlı Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi” kurulması ile temizlik kontrolünün güvenli şekilde yapılmasına olanak sağlayan sıvı sprey çalışmalarının bu kapsamda yapıldığını belirten Prof. Dr. Savaşan, “Herhangi bir Ar-Ge, ticarileşmeye ulaşırsa aslında çok daha fazla değer üretilmiş oluyor. Bir taraftan ihracatı artırma, öbür taraftan ithalatı azaltma gibi bir fonksiyon icra ediyorsa, bu bizi daha iyi bir neticeye ulaştırmış oluyor. Bu tip çalışmalar üniversitemizde devam edecek” diye konuştu.
AGDAŞ Genel Müdürü Kenan Demir de yerli üretim gaz durdurucunun 22 aylık bir çalışmayla imal edildiğini söyledi. Yurt dışından satın alınan bir ürünü bu sayede Türkiye’de üretilebilir hale getirdiklerini kaydeden Demir, “Çok basit görünen bir şey için belki 5’te bir maliyetle Türkiye’ye kazanım sağlandı. Bu, hocalarımızın çok değerli çalışmaları ve katkıları sayesinde oldu” dedi.
AGDAŞ Teknik İşler Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Yağan ise ürün hakkında bilgi vererek, ürünün sokak şebekelerinin bina bağlantılarına olan servis hatları üzerinde yapılan çalışmalar sırasında hattın kopması veya hasar görmesi nedeniyle açığa çıkan aşırı gaz akımını kestiğini ifade etti. Ürünün hem can güvenliği hem de açığa çıkacak gazın bertaraf edilmesi noktasında son derece faydalı olduğuna işaret eden Yağan, ürünün yerlileştirilmesiyle maliyette önemli düşüş olduğunu, seri üretimde ise bu maliyetin daha da düşeceğini umduklarını ifade etti.
Tören sonunda Rektör Savaşan ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerine katkılarından dolayı hediyeleri takdim edildi.
09-01-2019 / ST
1.641 kez görüntülendi.