SAÜ 500 Büyük İhracatçı Arasında

20.12.2017

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın ikincisini açıkladı. Türkiye’nin ilk 500 hizmet ihracatçısı arasına giren Sakarya Üniversitesi (SAÜ), devlet üniversiteleri kategorisinde 5. oldu.

TİM 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması bu yıl ikinci kez yapıldı. Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü, SAÜ’nün uluslararasılaşma stratejisine katkı sağlamak amacıyla bu yıl araştırmaya dahil oldu. Beyan usulüne göre gerçekleştirilen araştırmada 17 kategori bulunuyor. 3 bini aşan uluslararası öğrencisi ile SAÜ, Eğitim Hizmetleri – Devlet Üniversiteleri kategorisinde katıldığı araştırmada, ilk 5 arasında yer aldı.

Sakarya Üniversitesi’nin her alanda yükselen bir çizgi yakalamasının tesadüf olmadığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Dünyadaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Geliştirdiğimiz kalite odaklı şeffaf yönetim modeli ile hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşıyoruz. SAÜ, her yıl bir çok sıralamada ilk sıralarda yer alıyor” diye konuştu.

Uluslarasılaşmaya büyük önem verdiklerini kaydeden Elmas, “2011 yılında göreve geldiğimizde 200 civarında uluslararası öğrencimiz vardı. Şu anda bu sayı 4 bine ulaştı. Önümüzdeki yılda hedefimiz uluslararası öğrenci sayımızı 5 bin yapmak.” diye konuştu.

Türkiye’nin 1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatı, 2015 yılında 46,3 milyar dolara yükseldi. 2016 yılında ise zor bir süreçten geçen Türkiye 38 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2023 yılı hizmet ihracatı hedefi ise 150 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin toplam ihracatında hizmet ihracatı payının 2030 yılında yüzde 27’ye yükselmesi öngörülüyor. 2015 yılında 47 milyar dolar olarak gerçekleşen hizmet ihracatının 2030’da yıllık ortalama yüzde 7,5 büyüme ile 139 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

20/12/2017 – HAY

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı